Skip to content
Sulje

Jasmi Joensuu

Syntymäaika: 7.5.1996

Laji: Maastohiihto

Seura: Vantaan Hiihtoseura

 

Saavutukset

MM-Pronssi 2021: 4×5 km viesti, Oberstdorf

SM-Kulta 2022: 10 km perinteinen, Imatra

2x Hopea 2018: USA-mestaruuskisat, vapaa sekä perinteinen

MC-sprintti 2022: 4-sija, Ruka

Suomen Cup 2021-2022: Kokonaiskilpailun voitto

 

Jasmi somessa

”MITÄ KOKONAISVALTAISEMMAKSI URHEILIJAKSI PYSTYN NOUSEMAAN, SITÄ PAREMMAT TYÖKALUT MINULLA ON MENESTYÄ”

Jasmi Joensuu on maastohiihdon mm-pronssimitalisti, 2021-2022 Suomen Cupin kokonaiskilpailun voittaja – ja myös USA:n mestaruuskisojen kaksinkertainen hopeamitalisti. Jasmin polku huippuhiihtäjäksi kulki jenkkiyliopiston kautta, joka auttoi kasvamaan ammattilaisuuteen.

Räjähtävä, nopea ja rämäpäinen kilpailija on ratojen ulkopuolella iloinen ja helposti lähestyttävä tyyppi, jolle on välillä tärkeää päästä irtautumaan hiihtokuplasta. Tämä käy parhaiten koirakaveri Keijon ja puolison seurassa.

 

Jasmi Joensuusta tuli huippuhiihtäjä, mutta monipuolisesti lahjakkaan nuoren lopullinen valinta olisi jossain vaiheessa saattanut kääntyä myös yleisurheilun puolelle.

”Varmaan isoin vaikutus on sillä, että koko perhe on hiihtänyt koko minun iän. Kaksi vuotta vanhempi veli hiihti ja molemmat vanhemmat ovat myös hiihtäneet kilpaa. Itse olen toki tykännyt siitä aina, mutta koen myös että minulla oli aika paljon lahjoja siihen.”

”Tottakai se, että saa puskea kroppaa äärirajoille – se tunne sen jälkeen on varmasti paras. Saa oikeasti taistella pahan olon tunnetta vastaan. Siinä hetkessä ei tunnu parhaalta, mutta se mitä siitä saa – se tunne on hiihdossa se paras asia. Sitä eivät ehkä muut ymmärrä kuin ne, jotka oikeasti kokevat sen tunteen.”

Jasmi on nuorena kilpaillut ja menestynyt myös keihäänheitossa sekä 800 metrin viestissä.

”Aika pitkälle, oikeastaan lukioikään asti yleisurheilin monipuolisesti. Keihäs oli ykköslaji, mutta tykkäsin myös hyppylajeista, ja oikeastaan kaiken maailman lajeista. Uskon että siitä on todella paljon voima- ja nopeusominaisuuksiin hyötyä.”

Jasmi kertoo valinneensa lopulta hiihdon monipuolisemman harjoittelun vuoksi. Voimaharjoittelussa hän hyödyntää edelleen juniorivuosina opittuja asioita ja yksittäisiä harjoitteita.

”En ole uskaltanut nyt hirveästi viivalle lähteä keihästä nakkaamaan. Siinä pitää olla tekniset ominaisuudet kunnossa ennen kuin lähtee laittamaan voimaa sinne taakse.”

Yleisurheilussa Jasmi arvostaa erityisesti ottelijoita. Hän kertoo itse käyneensä jopa moniottelukarnevaaleilla ja pohtineensa otteluun suuntautumista. Vähiten mieluinen laji oli korkeus, jossa Jasmi tunnustaa kokeneensa pientä rimakammoa. Lopulta hiihtoharjoittelu vei voiton yleisurheilusta.

”Parhaat ottelijat pärjäisivät jopa yksittäisissä lajeissa, se on tosi hienoa. Arvostan monipuolisuutta, ja koen että hiihtokin on aika monipuolista, koska siinä kestävyysominaisuudet ovat tärkeitä, mutta myös voima- ja nopeusominaisuudet ovat yhä tärkeämpiä nykypäivän hiihdossa.”

 

KASVU AMMATTILAISUUTEEN RAPAKON TAKANA

Virstanpylväistä kysyttäessä Jasmi mainitsee ensimmäisenä Kuortaneen urheilulukiossa opiskelun. Siellä Jasmi sai ensimmäisen oman valmentajan ja oppi ammattimaista harjoittelua.

Seuraavaa tärkeä askel oli lähtö Yhdysvaltoihin. ”Näin jälkeenpäin ajateltuna se saattoi olla ainut vaihtoehto, että minusta ikinä hiihtäjä tuli.”

Kolmas virstanpylväs oli paluu rahoitusalan opintojen jälkeen Suomeen, ja täyden fokuksen laittaminen ammattiurheiluun. Jasmi pohtii että suomalaisille opiskelu jenkkiyliopistossa on uudenlainen tie, minkä vuoksi ratkaisua on joskus ihmeteltykin.

”Itse koin, että en ollut lukion jälkeen vielä valmis tekemään ammattilaisena hiihtouraa. Lisäksi minulle oli tosi tärkeää, että hiihtouran jälkeen on muutakin tekemistä kuin lähteä heti kouluun. Kun lähdin jenkkeihin, minulle avautui mahdollisuus opiskella ja urheilla samalla. Ehkä se nähtiin huonona asiana, että siellä tulee sitä opiskelua ja muuta, mutta itselle valkeni nopeasti että siellä on ihan huippuolosuhteet treenaamiseen. Urheilu on todella iso osa sitä koulua. Yliopistojoukkueita arvostettiin ja resurssit olivat lähes samaa luokkaa kuin maajoukkueella.”

”Kyllähän sitä opiskelua oli, mutta itse koin sen tärkeäksi. Se oli elämänvaihe jonka tarvitsin. Kun mietin sitä 18-vuotiasta Jasmia joka lähti sinne – en olisi ollut vielä valmis siihen, että olisin käyttänyt kaiken energian urheiluun. Ehkä mä sen myötä kasvoin urheilijaksi? Siellä minusta tuli valmis siihen, että minusta tuli ammattiurheilija.”

”Yksi iso juttu siinä on se, että tällä hetkellä ei ole stressiä tulevaisuudesta. Mulla on siellä jotain muutakin mitä pystyn tekemään. Hiihtouran jälkeinen ura on turvattu. Tiedän aika monta urheilijaa, jotka tällä hetkellä stressaa sitä, että pitäisikö tehdä muuta kuin hiihtää?”

Jasmi kertoo, että toisaalta markkinoinnin sivuaineopinnot ovat tuoneet paljon hyötyä urheiluun esimerkiksi oman brändin rakentamisen näkökulmasta.

 

”SE EI RIITÄ ETTÄ JOSSAIN ON MAAILMAN PARAS”

2022-2023 tulee olemaan Jasmille tärkeä kausi.

”Viime mm-kisoissa tuli mitali, joten tottakai sitä pitää lähteä ainakin Planicasta tavoittelemaan. Varmasti olen paljon valmiimpi hiihtäjänä, ja paljon onnistunutta harjoittelua on takana kahden vuoden takaiseen Oberstdorfiin verrattuna.”

Isompi tähtäin on kolmen vuoden päässä siintävät olympialaiset. ”Ainakin sinne asti mennään täysillä hiihto edellä ja keskitytään siihen”, Jasmi vahvistaa.

Tavoitteisiin päästäkseen ei tämän päivän hiihdossa voi olla yhden asian spesialisti.

”Monipuolisesti yritetään saada kaikkia ominaisuuksia eteenpäin. Keskitytään heikkouksiin, mutta keskitytään myös vahvuuksiin. Yritetään pitää vahvuudet vahvuuksina, ja tehdä heikkouksista vahvuuksia. Mitä kokonaisvaltaisemmaksi urheilijaksi pystyn nousemaan, sitä paremmat työkalut minulla on myös menestyä. Koen, että se ei riitä että jossain on maailman paras. Pitää olla monipuolisesti korkealla tasolla jokaisessa ominaisuudessa. Hiihto on monia ominaisuuksia vaativa laji nykypäivänä.”

”Tottakai sitten on taktiset ominaisuudet ja tuuria pitää olla, mutta pitää keskittyä niihin asioihin joihin itse pystyy vaikuttamaan, ja tehdä ne mahdollisimman hyvin.”

”Nopeusominaisuudet ovat pienestä pitäen olleet vahvuus. Uskon myös, että positiivinen elämänasenne on yksi vahvuuksistani. Aina ei voi sujua, ja silloin sitä eniten tarvitaan. Yksi vahvuus on myös räjähtävyys, jota tarvitaan nykypäivän hiihdossa – varsinkin sprintissä ja lyhyemmillä matkoilla.”

 

TILANTEEN ETUPUOLELLA

Jasmi kertoo, että hiihdossa tarvitaan sekä mielen kovuutta että itseluottamusta. Pitää pystyä puskemaan itseään kun tuntuu pahalta. Pienten erojen kohdalla itseluottamus voi ratkaista kilpailun.

Jasmin 2021-2022 kauteen mahtui välinerikkoja ja kaatumisia tärkeissä kilpailuissa. Nyt kun tilanteisiin on hieman etäisyyttä, Jasmi ajattelee, että olisi outoa jos vastoinkäymiset eivät herättäisi vahvoja reaktioita. Vahvat tunteet kertovat hänestä siitä, että tekemisellä on iso merkitys.

”On itselle tärkeä huomata, että jos ei se tuntuisi miltään, silloin olisi varmaankin väärässä paikassa?”

Taktisen osaamisen suhteen Jasmi haluaa oppia olemaan tilanteen etupuolella. Sprintissä asiat tapahtuvat nopeasti, jolloin ennakointi, itseluottamus ja rauhallisuus ovat eduksi.

”Yksi vahvuus, jota en vielä maininnut, on se rämäpäisyys ja innokkuus. Se on tiettyyn pisteeseen asti hyväksi, mutta viime kaudella sitä oli tietyissä tilanteissa liikaa. Koen, että osaksi se on ollut huonoa tuuria, ja osaksi myös omaa vikaa. Jokaiselle meille tapahtuu tuollaisia uran aikana, ja ne tilanteet vain vahvistavat minua ja antavat lisää motivaatiota. Uskallusta pitää olla, mutta pitää oppia missä se raja menee. Se tulee itseluottamuksen kautta. Kyllä se varmasti sieltä tulee kun luottaa tekemiseen, saa sen rauhallisuuden ja vähän ottaa sitä innokkuutta alas.”

 

”ELÄMÄSSÄ TEHDÄÄN PALJON MUUTAKIN KUIN HIIHDETÄÄN”

Jasmin sosiaalisen median kanavissa esiintyy usein koirakaveri Keijo. Hiihtotähti kertoo Keijon olevan tärkeässä roolissa vapaa-ajalla ja henkisen hyvinvoinnin suhteen.

”Se on sellainen psyykkinen valmentaja, tai miksikä sitä nyt voisi sanoa? Keijon kanssa pääsee tosi nopeasti hiihtokuplasta pois. Se on ollut tosi tärkeä keino.”

Jasmi kertoo tuttujen varoitelleen koirasta reissaamisen ja ajankäytön vuoksi. Kahden vuoden yhteiselon perusteella Jasmi uskaltaa sanoa koiran hankkimisen olleen elämän parhaita päätöksiä. Keijo on aina mukana kun mahdollista, ja jaksaa hyvin Jasmin seurana kevyet juoksulenkit.

”Se on sellainen ilopilleri. Vaikka ei itsellä olisi aina niin iloista, niin Keijo pitää mielen virkeänä. Tosi, tosi tärkeä minulle. Ja monille muillekin – myös niille, jotka sanoivat että ei kannata ottaa koiraa”, Jasmi nauraa.

Jasmi kertoo miettineensä Rovaniemelle muuton myötä paluuta ratsastusharrastukseen. Hänestä eläinten kanssa pystyy rentoutumaan eri tavalla – oli kyseessä sitten koira tai hevonen.

”Toinen asia on oma perhe. Meillä ei hirveästi hiihdosta puhuta vapaa-ajalla. Kotona pääsee hyvin rentoutumaan, ja olen siihen pyrkinytkin, että ei koko ajan miettisi hiihtoa.”

Jasmin puoliso ja monet kavereista elävät hiihtokuplan ulkopuolella. ”Sellaisia ihmisiä olen pyrkinyt elämääni saamaan, jotka arvostavat minua nimenomaan ihmisenä eikä hiihtäjänä.”

 

NUORTEN LIIKUTTAMINEN KIINNOSTAA

Esikuvikseen Jasmi nimeää omat vanhempansa, jotka ovat luoneet perhe-elämän rinnalla menestyksekkäät urat työelämässä. Hiihtomaailmasta Marit Bjørgen nousee nuoruuden esikuvana ylitse muiden. Jasmi kertoo seuraavansa monipuolisesti urheilua ja erityisesti keihäänheittoa. Tero Pitkämäen harjoittelu Kuortaneella on jäänyt mieleen.

Luotettavaa ihmistä kysyttäessä Jasmi vastaa tällä hetkellä tärkeimmäksi oman puolisonsa. ”Jos pitää kauempaa hakea, niin koen että omat vanhemmat ovat sellaisia. Olen aina luottanut heihin, ja he minuun vaikka olisi ollut vaikeaakin. Varmasti vähän kliseinenkin vastaus, mutta se ei ole mitenkään itsestäänselvyys.”

Nykyisessä kotikaupungissaan Rovaniemessä Jasmi näkee monia hyviä puolia. Hiihtäjälle isona apuna on urheiluopisto, jonka palveluita Jasmi hyödyntää tosi paljon. Myös yhteydet saavat kiitoksia.

”Täällä on kaikki mitä hiihtäjä kehittyäkseen tarvitsee, ja mitä minä tällä hetkellä tarvitsen. Olen kotiutunut tosi hyvin.”

Jasmi vaikuttaa olevan tyytyväinen myös Rentan kanssa solmittuun yhteistyöhön, ja arvomaailman kohdanneen hyvin.

”Minulle on ollut tärkeää, että se on molemminpuoleista yhteistyötä. Kumppanuus merkitsee minulle toki sitä, että se mahdollistaa täysipäiväisen, ammattimaisen urheilemisen. Minulle on tosi tärkeää, että voin antaa jotain sille yhteistyökumppanille. Pelkkä logo rintaan on väärä käsitys nykypäivän yhteistyöstä.”

”Rentalle on tosi tärkeää nuorten liikuttaminen. Koen, että Rentan kanssa voidaan tulevaisuudessa tehdä jotain, mikä ei liity minun urheilemiseen, esimerkiksi nuorten ja lasten hyväksi.”