Skip to content
Sulje

Topi Raitanen

Syntymäaika: 7.2.1996
Lajit: Estejuoksu & Suunnistus
Seurat:
Helsingin kisaveikot (yleisurheilu) & Helsingin Suunnistajat (suunnistus)

Topi somessa:

Saavutukset

EM-kulta – 3000m estejuoksu: 2022
Suomen mestaruus – 3000m estejuoksu: 2017, 2018 & 2019
Suomen mestaruus – 3000m juoksu (sisärata): 2018
Suomen mestaruus – 4km maastojuoksu: 2016, 2017 &2019
Nuorten MM kulta – viesti suunnistus: 2015

 

”Viimeinen kierros on henkistä taistelua”

 

Estejuoksija Topi Raitanen kuuluu suomalaisen yleisurheilun kovimpiin nimiin. Nykyisen päälajin, 3000 metrin estejuoksun lisäksi menestystä on tullut myös 1500 metrillä, suunnistuksessa sekä maantie- ja polkujuoksussa.

Team Rentaa edustava Raitanen nauttii kilpailemisesta, omien rajojen tavoittelusta ja tietyllä tapaa jopa kestävyysharjoitteluun väistämättä liittyvästä pahan olon tunteesta. Omalla esimerkillään Raitanen toivoo rohkaisevansa muitakin tekemään töitä unelmiensa eteen.

 

Topin mukaan toistaiseksi tärkeimmät virstanpylväät uralla ovat osuneet vuosille 2015 ja 2018.

”Vuonna 2015 voitin suunnistuksen nuorten maailmanmestaruuden viestissä. Silloin juoksin myös ensimmäiset estejuoksukilpailut, ja lopulta olin Euroopan tilastoissa kolmantena. Silloin aloin miettimään miten pitkälle omat rahkeet voisivat estejuoksussa riittää.”

”2017 kesällä estejuoksu oli jo päälajina. 2018 kesällä olin euroopanmestaruuskisoissa kahdeksas ja pääsin juoksemaan monet hyvät kisat. 2019 kehitys jatkui estejuoksussa nousujohteisena, ja alitin olympiarajan.”

Yleisurheilussa Raitasta innosti kamppailut mies miestä vastaan, joita suunnistusmetsissä ei päässyt samalla tavalla kokemaan.

”Nimenomaan ne hetket innostavat, kun painetaan viimeistä kierrosta ja taistellaan sijoituksista ja voitosta. Valmentajan kanssa on vitsailtu, että hänen työnsä loppuu 2600 metrin kohdalla. Viimeinen kierros on henkistä taistelua, halua voittaa käsillä oleva kaksinkamppailu. Voittamisen halu pitää olla vahva, jotta jostain saa kaivettua voimia loppukiriin. Se on minulla yleensä vahva, kunhan kroppa vain toimii.”

Tällä hetkellä Raitasen panokset ovat tiukasti yleisurheilussa, mutta mikäli kalenteri antaa myöden, nähdään miestä satunnaisesti edelleen suunnistus- ja polkujuoksukilpailuissa.

Raitanen on innostunut myös golfista. ”Se on mukavaa ulkoilua. Golf toimi viime vuonna hyvänä ajatusten nollaajana. On mukava liikkua ulkona kivoissa maisemissa, hyvässä kelissä. Jos sitä joku vuosi osallistuisi vaikka speed golfiin? Siinä voisi olla tulevaisuuden harrastus!” Topi nauraa.

Ehkäpä tässä olisi ideaa myös johonkin tulevaisuuden Renta challengeen?

 

 

”Pahan olon tunteesta pitää jollain sairaalla tavalla nauttia”

3000 metrin esteet on raaka laji, joka kysyy kestävyyttä, voimaa sekä myös henkistä vahvuutta. Raitanen kertoo, että kisasuorituksessa painetaan puolimatkan jälkeen pitkälti vahvoilla hapoilla. Rankempi työ tehdään Raitasen mukaan silti harjoitusjaksoissa.

”Pitkä talvi painetaan väsyneenä. Sitten kilpailukaudella homma alkaa hieman helpottamaan.”

”Harjoittelu vaatii periksiantamattomuutta. Sanoisin jopa, että pahan olon tunteesta pitää jollain sairaalla tavalla nauttia. Pitää uskaltaa viedä elimistö ahtaalle harjoituksissa ja kilpailuissa.”

Kestävyyslajin harjoittelu on Raitasen mukaan melko yksinäistä. ”Pitää olla sinut sen kanssa. Sitä ollaan aika usein yksin tuolla maantien laidassa painamassa hiki hatussa. Se on pitkäjänteistä työtä, eikä kukaan voi tehdä treenejä sun puolesta.”

Harjoitusjaksoissa kolmea kovaa viikkoa seuraa yksi kevyempi viikko. Kovalla viikolla saattaa tulla esimerkiksi 170 kilometriä ja 13 treeniä. Lepopäiviä osuu joukkoon kilpailukalenterin mukaan.

Topin harjoitusviikossa on viisi tehokkaampaa treeniä – neljä vauhtikestävyysalueella ja yksi maksimi- kautta nopeuskestävyysalueella. Niiden lisäksi tulee kaksi pidempää lenkkiä, kolme erilaista kuntosalitreeniä ja kevyempiä palautusharjoituksia.

”Aina harjoittelu ei tunnu hyvältä, eikä sen aina tarvitsekaan tuntua. Pyrin pitämään suorituskyvyn hyvällä tasolla ympäri vuoden ja tykkään kilpailla.”

Estejuoksijan kropassa täytyy olla kestävyyden lisäksi myös voimaa. Sitä hankitaan niin mäkijuoksulla kuin ihan salilla kyykkäämällä. Mäkijuoksua Raitanen pitää erittäin hyvänä harjoitteena juoksijalle, paitsi voiman, myös erityisesti juoksuasennon kannalta. Mäkiä juostessa oppii nostamaan polvea ja työntämään jalkaa eteenpäin. Mäkijuoksu ei ole ihmelääke, vaan peruskuntolijalle Raitanen suosittelee perusasioita.

”Kuntoilijalle ensimmäinen ohje olisi sellainen, että mielummin useita lyhyempiä lenkkejä kuin kerran viikossa pitkä ja rankka. Kolme kertaa 30–40 minuutin lenkki on parempi kuin yksi kahden tunnin lenkki. Pienissä määrin paikat pysyvät ehjänä”, Raitanen vinkkaa.

 

 

”Unelmien eteen työn teko on hieno piirre ihmisessä”

Topi Raitanen on oppinut liikunnalliseen elämäntapaan pienestä pitäen. Myös perheen ja ystävien kanssa vietetty aika on tärkeää – tosin reissaamisesta johtuen suuri osa kaveripiiristä on rakentunut luonnostaan urheilun ympärille.

Urheilijana Raitasella ei ole yksittäisiä esikuvia. Hän kertoo kunnioittavansa ihmisiä jotka uskaltavat tavoitella unelmiaan. ”Oli se sitten 3000 metrin esteet, viulunsoitto tai mikä tahansa intohimo jonka vuoksi uskaltaa heittäytyä ja tehdä töitä sen eteen. Se on hieno piirre ihmisessä”, Topi pohtii.

Raitanen on palkittu myös vuoden 2019 rehtinä urheilijana. Palkinnon yhteydessä Topia kiitettiin oikeasta urheilija-asenteesta, avoimuudesta, esikuvana toimimisesta sekä rehdistä suhtautumisesta kanssakilpailijoihin. Kovassa urheilumaailmassa nämä eivät ole itsestäänselviä ominaisuuksia.

”Itse pyrin olemaan oma itseni. Pyrin tekemään niitä valintoja jotka itse koen tärkeäksi. Omien tavoitteiden jahtaaminen ja itsensä haastaminen niin fyysisesti kuin henkisesti ovat niitä asioita joita pyrin ajamaan, ja kannustan myös muita samaan. Pyrin rohkaisemaan nuoria urheilijoita tavoittelemaan omia unelmiaan ja rajojaan. Se on hienoa jos joku nuori siitä innostuu ja alkaa tekemään töitä unelmiensa eteen.”

 

Samat arvot kumppaneiden kesken

Renta on Topi Raitasen pääyhteistyökumppani. Taustalla on vuosikausien pitkäjänteinen yhteistyö, ja vahva yhteinen arvomaailma.

”Yhteistyö alkoi nyt Renta Telineet -nimellä kulkevan Telinekympin kanssa jo 2013. Niistä päivistä Renta on kasvanut mun nykyiseksi pääkumppaniksi. Rentan tuki mahdollistaa sen, että pystyn tekemään ammattimaisesti tätä työtä ja tavoittelemaan omia unelmiani.”

”Ylipäätään Rentan arvot – luotettavuus ja pitkäjänteinen työ – ovat juuri niitä arvoja joiden mukaan pyrin omassa arjessakin toimimaan. Siinäkin mielessä on ollut hienoa saada nämä arvot omaavia kumppaneita oman uran taakse.”

Luotettavista ihmisistä puhuttaessa Topi Raitanen nostaa esiin valmentajansa Janne Ukonmaanahon. ”Yksilölajeista puhuttaessa henkilökohtaisilla valmentajilla on päävastuu tekemisestä. Se, että hän pystyy suunnittelemaan parhaan mahdollisen ohjelman, edellyttää että Janne tuntee minun arjen ja minut urheilijana sekä ihmisenä. Näiden vuosien aikana on pystytty rakentamaan erittäin tiivis luottamussuhde. Jos joku tuntee syvimmät salaisuudet, se on hän. Ja niin se pitää toimiakin. Mitkään asiat eivät jää huomiotta tai puhumatta läpi”, Raitanen avaa.

Lopuksi Raitanen heittää haasteen.

”Renta lähtee taas 2020 Vantaan Yritysmaraton -viestiin puolustamaan mestaruutta. Lukijoille tervetuloa haastamaan meidän tiimi!” Topi vinkkaa.

 

Renta

Challenge

Topi Raitanen