Skip to content
Sulje

Niko Anttola

Syntymäaika: 13.2.2003

Syntymäpaikka: Tornio

Lajit: Maastohiihto

Niko somessa:

Saavutukset

MM-hopea 2023 (4x10km, viesti, Planica)

Nuorten MM-kulta 2023 (10km vapaa)

Nuorten MM-hopea 2023 (20 km perinteinen)

Pohjoismaiden mestaruus 2020 (10 km perinteinen)

3 x Suomenmestaruus

U20 MM hopeaa 2021 (4 x 5 km viesti)

”Hiihdossa tuntee työnteon määrän”

 

Niko Anttola kuuluu kirkkaimpiin suomalaisiin nuoriin maastohiihdon lupauksiiin. Hiihtämisen voi sanoa olevan Anttolalla verissä, sillä hänen isällään on hiihtotaustaa nuorten maajoukkueesta ja isosisko hiihtää kilpaa SM-tasolla. Luotettavaa ihmistä kysyttäessä Niko nimeääkin omat vanhempansa.

–Nuorempana tuli harrastettua paljon kaikenlaista. Vanhemmilla on hiihtotaustaa, ja hiihto tuntui luonnollisimmalta vaihtoehdolta. Siinä tuntee työnteon määrän, huomaa kun tekee hommia sen jutun eteen, Niko kertoo.

Niko on osoittanut pystyvänsä onnistumaan tärkeissä paikoissa.

Tammikuussa 2020 Falunissa kaulaan ripustettin pohjoismaiden mestaruuskisojen 10 km perinteisen kultamitali. Helmikuussa 2021 Niko hiihti U20 viestijoukkueessa 4×5 km hopeaa.

Tulokset eivät ole Nikolle vielä kaikki kaikessa. Nuoren hiihtäjän tavoitteena on kokonaisvaltainen lajissa vaadittavien ominaisuuksien kehittäminen ja sitä kautta oman tason nostaminen.

Hiihdossa pärjätäkseen pitää pystyä laittamaan itsensä ahtaalle. Kovaa rasitusta ja suoranaista pahaa oloa täytyy pystyä sietämään. Niko tuumii, että kyky olla antamatta periksi kuuluu hänen vahvuuksiinsa kilpailijana.

Periksiantamattomuutta ja sisua kysytään myös harjoittelussa. Hiihto vaatii Nikon mukaan pitkäjänteistä luonnetta. Tulokset ovat vuosien harjoittelun ja kovan työn takana. Pitää olla halu kehittyä ja riittävästi kärsivällisyyttä.

Nauttiiko nuori hiihtolupaus kovista treenimääristä ja fyysisestä rääkistä?– Kyllähän niistä on pakko vähän nauttiakin, kun tätä hommaa tekee niin paljon. Ei sitä oikein muuten pysty tekemään, Niko myöntää.

 

 

”Harjoituskausi tarkoittaa tässä vaiheessa koko vuotta”

Töitä on tehty, mutta niitä on myös paljon vielä edessä. Uutta kilpailukautta kohti mentäessä, heinäkuusta eteenpäin, harjoitusmäärät yleensä kovenevat nousujohteisesti. Anttolan tavoitteet ovat aikuisten sarjoissa, mikä tarkoittaa nuoren urheilijan kohdalla sitä, että myös talvikaudella treenataan kovaa. Ainoastaan kilpailujen ympärillä määrää kevennetään.

Tässä on taustalla se, että Niko ei ole valmistautumassa niinkään yksittäiseen kilpailuun vaan tulevaa uraa ja aikuisten sarjoja varten. Herkistelyn aika on sitten joskus tulevaisuudessa. Vapaa-aika Anttolalla kuluu niin ikään pitkälti urheilun ja liikunnan parissa.

–Kaikennäköisiä pallopelejä tulee pelattua aika paljon. Tykkään golfista, jota tulee pelattua varsinkin kesäisin. Olen pelannut golfia joskus vähän enemmän tosissanikin, mutta nyt se on jäänyt enemmän harrasteluksi, Anttola kertoo.

Kun väsyttää, pitää myös osata ottaa rennosti. Silloin Niko laittaa jonkun mukavan leffan pyörimään ja antaa kropalle lepoa.

Yhtä selkeää esikuvaa Nikolla ei ole. Mies kertoo arvostavansa yleisesti urheilijoita, jotka asettavat itselleen kovan tavoitteen ja tekevät paljon töitä sen saavuttaakseen.

Pitkäjänteinen työ vaatii pitkäjänteisiä kumppaneita. Niko Anttola kertoo olevansa tyytyväinen siitä, että Renta on nyt mukana tällä matkalla.

– Renta tukee minua kohti tavoitteita, joita minulla on urheilussa – ja elämässä muutenkin.