Osa 6 | Miten voidaan valvoa, että alipaineen taso on riittävä ja pölynhallinta toimii?
Pölynhallinnan, osastoinnin ja alipaineistuksen toiminta voi häiriintyä tai pettää erilaisten syiden vuoksi. Ovi voi unohtua auki, suojaseinä revetä tai alipaineistajan pistoke irrota. Tällaisessa tilanteessa pöly voi päästä nopeasti leviämään osaston ulkopuolelle ja aiheuttamaan vahinkoa. Myös liian pieni tai liian suuri alipaine voivat aiheuttaa ongelmia. Sen takia pölynhallinnan toimintaa on tärkeää valvoa koko projektin ajan, mutta erityisesti pölyävän työvaiheen aikana.
Varmista alipaine mittaamalla 📉
Osastolla vallitsevan alipaineen voi luotettavasti todeta vain mittaamalla. Kun osastointi ja alipaineistus ovat toiminnassa, paine-ero voidaan mitata osaston sisältä ja ulkoa. Kertaluontoista mittausta kutsutaan koealipaineistukseksi.
On kuitenkin tärkeää muistaa, että olosuhteet voivat muuttua tai osastointi voi pettää työn aikana.
Paras tapa varmistaa alipaineistuksen vakaa toiminta, on käyttää paineentasaajaa ja etäluettavaa paineen- sekä pölypitoisuuksien mittausta.
Tarkkaile pölynhallintaa työn aikana 👀
Alipaineistajan toimintaa, kohdepoiston toimintaa sekä osaston yleistä kuntoa ja tiiviyttä tulee tarkkailla jatkuvasti vähintään silmämääräisesti:
- Tarkkaile suojaseiniä reikien ja repeämien varalta
- Tarkkaile alipaineistajan suodattimia ja vaihda erityisesti karkeasuodattimet riittävän usein
- Tarkkaile, että osastoinnin muovikalvoseinät ovat selvästi kaarella tai pussilla kohti alipaineistettavaa tilaa
- Tarkkaile kohdepoiston toimintaa: jos hiomakoneen suojakauluksen välistä alkaa lentää pölyä, työ on keskeytettävä ja välineet tarkistettava
⚠️ Jos epäilet tai havaitset puutteita pölynhallinnassa, keskeytä toiminta ja selvitä ongelma ennen pölyävän työn jatkamista.
Käytä suojaimia myös pölyävän työn jälkeen 😷
Muista, että kaikista hienojakoisin, näkymätön ja siten vaarallisin pöly säilyy ilmassa pisimpään.
Pelkästään sen perusteella, että pölyä ei näy ilmassa paljaalle silmälle, ei voi päätellä ilman olevan puhdasta. Tämä tarkoittaa, että alipaineistetulla osastolla tulee käyttää suojaimia myös pölyävän vaiheen jälkeen.
Nyrkkisääntö: jos saman työpäivän aikana osastolla on esim piikattu, sahattu tai hiottu betonia, on osastolla käytettävä hengityssuojainta
Käytä paineentasaajaa ylläpitämään haluttu alipaine 🎚️
Tietyt alipaineistajat sekä niiden lisälaitteet on varustettu paine-eron tunnistimella ja automatiikalla, joka säätää puhallinmoottorin nopeutta ylläpitääkseen haluttua alipainetta.
Tämä parantaa pölynhallinnan toimintaa verrattuna perinteiseen manuaalisesti säädettävään järjestelmään. Paineentasaaja reagoi nopeasti ympäristön muutoksiin – esimerkiksi oven aukeamiseen tai reikään muoviseinässä.
Mittaa pölypitoisuudet ja paine-ero etäluettavalla järjestelmällä 💻
Kun halutaan varmistaa ja dokumentoida pölynhallinnan toiminta kellon ympäri, käytetään etäluettavaa olosuhdeseurantaa.
Renta iO -olosuhdeseuranta mahdollistaa reaaliaikaisen, tallentavan mittauksen erilaisilla antureilla:
- STRL-rakenneanturi – rakennekosteuden ja huoneilman kosteuden mittaamiseen
- HL+ – huoneilman lämpötilan ja kosteuden mittaamiseen
- PDL – osastoitujen tilojen paine-eron ja huoneilman lämpötila-kosteuden mittaamiseen
- DHT – huoneilman pölypitoisuuksien tunnistamiseen ja tallentamiseen
Pyydä asiantuntija avuksi 🤝
Meiltä saat apua kaluston valintaan sekä kaikki pölynhallinnan ja olosuhdehallinnan palvelut suunnittelusta toteutukseen ja mittauksiin.
Me pystymme auttamaan projektissa sitä paremmin, mitä aikaisemmassa vaiheessa olemme mukana. Ole siis rohkeasti yhteydessä jo suunnitteluvaiheessa!