Sulje

Osa 5 | Miten valitsen oikeat alipaineistajat?

Alipaineistajia on saatavilla useassa eri kokoluokassa. Pienet alipaineistajat sopivat yksittäisten huoneiden alipaineineistamiseen, esimerkiksi saneeraustöissä. Suuremmat tilat vaativat enemmän kapasiteettia. Sopivien alipaineistajien valintaan vaikuttaa osaston koko, tehtävän työn luonne ja kohteen muut vaatimukset. Tällä videolla käydään läpi valintaan liittyvät perusteet.

 

Minkälainen alipaineistaja kohteeseen tarvitaan? 🛠️

 

Alipaineistajan, kohdepoiston ja henkilökohtaisten suojainten valinnan kohdalla on tärkeää, että suojausvaikutus on riittävä.  

Voit arvioida tarpeen tehtäväkohtaisten ohjekorttien avulla, jotka löydät työterveyslaitoksen sivuilta.  

Ohjekorteissa todetaan esimerkiksi, että betonin hionnassa ja piikkauksessa tulee varmistaa, että ilma vaihtuu vähintään kuusi kertaa tunnissa ja osaston alipaine on 5-15 pascalia.  

Nyrkkisääntönä: kvartsipölyn ja purkupölyn käsittelyssä tulee käyttää HEPA-13 suodattimella varustettua alipaineistajaa, H-luokiteltua imuria ja P3-luokan hengityksensuojainta. 

Suurimmassa osassa Rentan alipaineistajia tehoa voidaan säätää portaattomasti 0-100 % välillä. Tämä mahdollistaa ilmavirran ja alipaineen säätämisen osaston tilavuuden ja mitoituskertoimien mukaan. 

 

Esimerkki alipaineistajan valinnasta 📊

 

Alipaineistukselle on usein määritelty kaksi kriteeriä: ilman vaihtuvuus X kertaa tunnissa ja alipaineen taso.  

Jos osaston tilavuus on 1000 kuutiometriä (esim. 400 neliömetrin tila, jossa on 2,5 metrin huonekorkeus), ja tavoitteena on ilman suodattaminen kuusi kertaa tunnissa, tarvitaan alipaineistajat, joiden ilmavirta on vähintään 6000 kuutiometriä tunnissa.  

1000 m3 * 6 = 6000 m3/h 

Tässä tapauksessa kaksi BOS Clean XLi -alipaineistajaa voisi olla sopiva valinta, sillä yhden XLi:n ilmamäärä on säädettävissä välille 0-4000 kuutiota tunnissa. 

Jos osasto on pienempi, voidaan käyttää myös pienempiä alipaineistajia. Esimerkiksi 40 neliömetrin tilassa, jossa on tavanomainen huonekorkeus, riittää alle 1000 kuution tehoinen alipaineistaja, kuten Hepamatic 710. 

 

Alipaineen taso ⚖️ 

 

On tärkeää varmistaa, että osaston alipaine on riittävä estämään pölyn karkaaminen. Suomessa suositeltu osaston alipaine yleisessä pölyntorjunnassa on 5-15 pascalia.  

Alhainen alipaine voi heikentää pölynhallinnan tehoa. Liiallinen alipaine voi puolestaan aiheuttaa ongelmia, kuten suojarakenteiden vaurioitumista tai hallitsemattomia ilmavirtoja.  

Jotta päästään riittävään ilman vaihtumiseen ja alipaineeseen, osastolle tarvitaan sopivasti korvausilmaa. Korvausilman aukon sopiva koko on noin 80% alipaineistajan poistokanavan koosta. 

Alipaineen taso voidaan todeta luotettavasti vain mittaamalla tai käyttämällä paineentasaajaa, kuten Hepamatic 1500. Tämä käsitellään pölynhallintakoulun osassa 6.   

 

Kapasiteetin merkitys ja suodattimen huolto 🔄

 

Koneen kapasiteettiä ei saa mitoittaa liian tiukille, sillä suodattimiin kertyvä pöly vähentää vähitellen laitteen kykyä tuottaa ilmavirtaa ja alipainetta.  

Siksi karkeasuodattimet tulee vaihtaa riittävän usein ennen tehon laskua.  

Tehokas kohdepoisto sekä myös lämmittimiin asennettavat suodattimet, Airboxit vähentävät yleisilman pölyä ja siten alipaineistajien suodattimiin päätyvää pölyä. 

   

Muita huomioitavia seikkoja 🌬️

 

Ovien ja ikkunoiden avaaminen, rakennuksen yleisilmanvaihto ja sääolosuhteet vaikuttavat tilojen paine-eroon. Näissä tilanteissa paineentasaajalla voidaan automaattisesti ylläpitää asetettua paine-eroa säätämällä alipaineistajan tehoa. 

Lisäksi on hyvä miettiä kohteen muita ominaisuuksia ja vaatimuksia. Valitse kone, jossa on sopiva kapasiteetti ja mitat, jotta sitä on helppo käyttää.  

Vinkki: Useampi pienempi kone voi olla parempi ratkaisu kuin yksi iso, sillä ne voidaan sijoittaa erilleen toisistaan, ja toiminta on varmempaa – jos yksi kone lakkaa toimimasta, muut voivat jatkaa alipaineistusta. 

 

Apua pölynhallintakaluston valintaan Rentalta 🛡️

 

Tiesitkö, että Rentalla on ympäri maata useita pölynhallinnan asiantuntijoita valmiina auttamaan sinua kaikissa pölynhallinnan tarpeissa? Saat meiltä pölynhallintasuunnitelmat sekä myös toteutuksen – tai pelkät laitteet – tarpeesi mukaan.  

Ota yhteyttä niin tehdään projektiin sopiva kokonaisuus.  

Pölynhallintakoulun kuudennessa osassa käsitellään, miten pölynhallinnan toimintaa voidaan itse valvoa. 

 

OTA YHTEYTTÄ