Osa 3 | Miten pölynhallinnan osastointi toteutetaan?
Pölynhallinta on keskeinen osa turvallista ja tehokasta rakentamista. Yksi tärkeimmistä menetelmistä pölyn leviämisen estämiseksi on työalueen osastointi.
Osastoinnin avulla pölyävän työn alue eristetään ilmanvaihdoltaan muusta rakennuksesta. Osastolla käytetään alipaineistajaa puhdistamaan ilmaa ja estämään pölyn karkaaminen.
Rentan Pölynhallintakoulun kolmannessa osassa keskitytään siihen, miten osastointi toteutetaan käytännössä ja mitä yksityiskohtia on syytä huomioida.
Mitä on pölynhallinnan osastointi?
🛠️ Ilmanvaihdollinen eristäminen:
Pölynhallinnassa osastoinnilla tarkoitetaan työalueen ilmanvaihdollista eristämistä omaksi osastoksi tai useammaksi pienemmäksi osastoksi. Tämän tarkoituksena on estää pölyn leviäminen työalueelta muihin tiloihin.
🚪Suojaseinät ja ovet: Osastoinnissa hyödynnetään huonejakoa ja kiinteitä rakenteita, sekä väliaikaisia suojaseiniä ja -ovia. Joskus voidaan eristää hallimaisessa tilassa pienempi alue teltan kaltaisella rakenteella esimerkiksi laastinsekoituspisteeksi.
🎯 Alipaineistus ja ylipaineistus:
Pölyävän työn osasto voidaan alipaineistaa, jolloin varmistetaan, että pöly ei leviä sen ulkopuolelle. Joissain tapauksissa voidaan myös ylipaineistaa sellainen tila, joihin ei haluta ulkopuolisia epäpuhtauksia.
-
Osastojen rajojen määrittäminen
📐 Työalueiden rajaus:
Ensimmäinen askel osastoinnissa on työalueiden ja osastojen rajojen määrittely. Tämä tehdään hyödyntämällä olemassa olevia rakenteita, kuten seiniä ja oviaukkoja. On tärkeää huomioida myös ilmanvaihtokanavat ja mahdolliset piiloon jäävät aukot, kuten alaslaskettujen kattojen takana olevat läpiviennit muihin tiloihin.
🚪 IV-kanavien sulkeminen:
Jos osasto alipaineistetaan, se tulee eristää rakennuksen yleisilmanvaihdosta sulkemalla osaston sisällä olevat IV-tulot ja -poistot tiiviisti. Yleisilmanvaihto ei saa vaikuttaa painesuhteisiin. Pölyä ei saa päästä IV-kanaviin.
🔨 Osaston koon määrittely:
Alipaineistettavan osaston koko kannattaa rajata niin pieneksi kuin on käytännön kannalta järkevää, erityisesti erittäin pölyävässä työssä kuten betonin piikkauksessa. Tämä helpottaa esimerkiksi siivousta. Pienemmälle osastolle riittää pienempi alipaineistaja. Suuret tilat voidaan jakaa useampaan pienempään osastoon.
-
Kulkureittien ja ovien suunnittelu
🚪 Kulkureitit osastoon:
Osastolle pitää päästä kulkemaan. Varsinkin osaston oven sekä myös rakennuksen ulko-ovien ja ikkunoiden aukaiseminen vaikuttaa aina ilmavirtoihin ja siten osaston paine-eroon eli alipaineistuksen toimintaan.
Riskiä voidaan pienentää rakentamalla osaston ovelle sulkutila eli eteinen, käyttämällä paineentasaajaa sekä välttämällä ovien ja ikkunoiden aukomista esimerkiksi tuulettamiseen.
Oviaukko voidaan eristää yksinkertaisimmillaan muovikalvolla ja teippaamalla. Kulkuaukon voi toteuttaa esimerkiksi vetoketjuovella.
👞 Vaatteiden ja jalkineiden puhdistaminen:
On tärkeää estää haitallisten aineiden, kuten kvartsipölyn ja homeitiöiden, kulkeutuminen likaiselta puolelta puhtaalle puolelle vaatteiden ja kenkien mukana.
Tämä voidaan ehkäistä suojaamalla kulkureitit ja varustamalla ne pölyä sitovilla matoilla. On tärkeää myös imuroida vaatteet ja kengät pölystä osastolta poistuttaessa tai käyttää erillistä suojahaalaria osastolla.
-
Irtaimiston suojaus ja varastointi
📦 Materiaalin ja irtaimiston säilytys:
Kaikki irtaimisto on hyvä siirtää remontin yhteydessä pois työalueelta. Pölyä on ikävää ellei mahdotonta alkaa poistamaan elektroniikasta, tekstiileistä ja muusta irtaimistosta.
Rakennusmateriaaleja ei kannata varastoida työalueella jossa pölyä syntyy. Materiaalit voivat kärsiä ja aluetta on vaikeampi siivota kunnolla.
-
Suojaseinien rakentaminen
🔧 Huonejaon hyödyntäminen:
Osastoinnin järkevä toteutustapa riippuu kohteesta ja projektista. Aina kannattaa hyödyntää mahdollisimman pitkälti olemassa olevia rakenteita ja huonejakoa. Pelkän oviaukon eristäminen on helpompaa, nopeampaa ja varmempaa kuin osastointiseinän rakentaminen.
🏗️ Suojaseinien materiaalit:
Osastointi tapahtuu käytännössä usein vahvalla muovikalvolla, puutavaralla, tukivarsilla ja alustaan sopivalla teipillä, jolla voidaan tiivistää saumat. Muovikalvo voidaan pingottaa puutavaraa hyödyntäen yläjuoksun ja sisäkaton sekä alajuoksun ja lattian väliin.
Pitkäaikaisessa tarpeessa voidaan päätyä rakentamaan vahvempi, tilapäinen osastointiseinä puutavarasta, levystä ja lisäksi muovikalvosta. Myös rakenteeltaan vahvempia sulkuovia löytyy markkinoilta.
Seinärakenteeseen toteutetaan hallittua korvausilman ohjaamista varten aukko. Tämä käsitellään seuraavassa, alipaineistamiseen keskittyvässä jaksossa 4.
Vältä yleisimmät virheet osastoinnissa
⚠️ Tiiviyden varmistaminen:
Epätiivis osastointi on yleinen virhe. Heiveröiset seinät, repeävät teippaukset, puuttuvat tiivistykset ja auki jätetyt ovet tai ikkunat voivat heikentää osastoinnin tehokkuutta.
Näihin asioihin tulee kiinnittää huomiota sekä suunnittelussa että osastoinnin ja alipaineistuksen toiminnan aikana.
Tule käymään Rentalla, niin varmistetaan, että pölynhallintasi on kunnossa.