Matti Suur-Hamari

Team Renta

”Kun portti tippuu, ei haittaa vaikka pommi räjähtäisi vieressä”

Matti Suur-Hamari on maailmanmestari, X-Games -voittaja sekä 2018 ja 2022 paralympialaisten kultamitalisti lumilautailun paracrossissa. Suur-Hamari on aina rakastanut vauhtia ja adrenaliinia.

Elämä kuitenkin muuttui kertarysäyksellä 2009, kun Suur-Hamari menetti vasemman jalkansa moottoripyöräkolarissa. Matti ei luovuttanut, vaan nousi idolinsa Evan Strongin esimerkin inspiroimana takaisin lumilaudalle ja lopulta isoimpiin kilpailuihin tämän rinnalle ja ohi.

Periksiantamattomuus, intohimo lajia kohtaan ja loputon harjoittelun nälkä. Kun näihin vielä yhdistetään timantinkova kyky keskittyä suoritukseen ja sietää painetta, aletaan puhumaan voittavan urheilijan ominaisuuksista.

”Kun lähdin lajin pariin, halusin kehittyä joka päivä. Sama se toki on edelleen. 2014 Sochin epäonnistumisen jälkeen on myös sipuli kasvanut niin sanotusti kisakuntoon. Henkisen vahvuuden eteen on tehty töitä valmennuksen kanssa. Se on myös yksi meikäläisen ehdottomista vahvuuksista sekä tuolla kisamäessä että päivittäisessä harjoittelussa.”

Suur-Hamari kertoo, että lumilautacrossissa ympärillä on paljon asioita jotka voivat huojuttaa keskittymistä. Kisakumppanit psyykkaavat. Ratojen olosuhteet vaihtelevat. Lumilautacrossi on luonteeltaan vauhtilaji, jossa tilanteet muuttuvat sekunnin sadasosissa. Radan tapahtumiin pitää osata reagoida kylmäpäisesti.

”Kun portti tippuu, pitää suorittaa. Se on tulos tai ulos. Kisatilanteessa rauhallisuus ja ulkopuolisten asioiden sulkeminen pois on mun vahvuus. Just ennen lähtöä pääsen jotenkin zeniläiseen tunnelmaan ja olemaan siinä omassa kuplassa. Ei haittaa vaikka pommi räjähtäisi vieressä”, Suur-Hamari kuvailee.

Talviurheilijat tehdään kesällä

Suur-Hamari kertoo, että kesäisin on tehtävä kovaa treeniä, että portilla ollaan räjähtävänä ja kroppa on valmiina kestämään vähän iskujakin. Suur-Hamari painottaa, että lumilautakrossi on hyvin kokonaisvaltainen laji.

”Lumilautailijan kesätreeni on tosi monipuolista. Fysiikkatreenissä kasvatetaan ihan sitä pihviä vanhan liiton meiningillä, että saadaan lihasmassaa ja voimaa. Tarvitaan tietysti jalkavoimaa, ja keskivartalon pitää olla hyvässä kunnossa. Keskiössä on kuitenkin vartalon hallinta. Pitää olla nopeat reaktiot tilanteisiin krossiradalla. Voimaa, ketteryyttä, tasapainoa ja taidollisia asioita – kaikkea tarvitaan ja kaikkea tehdään.”

Kun fysiikkapohja on luotu kesäkaudella, talvella keskitytään itse lajin vaatimaan treeniin. Erilaisilla radoilla on kallistettuja kaarteita ja hyppyjä. Kelit vaihtelevat. Joskus voi olla todella röykkyistä.

Kilpailulasku kestää 35 sekunnista 1 min 20 sekuntiin. Pisimmät radat ovat tulleet vastaan Kanadassa. Kilpailuissa selvitetään ensin aikalaskuilla neljän laskijan yhteislähtönä laskettavat erät, eli heatit.

”Yksin radalla laskeminen on jopa tietyllä tavalla pakkopullaa. Laji pääsee oikeuksiinsa, kun radalla on monta tasaväkistä laskijaa. Hienointa mitä lumilauta jalassa pääsee tekemään on crossin laskeminen tiukassa heatissa, jossa on paljon tapahtumia ja joutuu laittamaan itsensä likoon. Se on mahtavaa hommaa. Mistään ei saa kicksejä niin paljon!” Suur-Hamari hehkuttaa.

Esikuvat Evan ja Eva

Suur-Hamari on kokenut monia tiukkoja kisoja. Sekä 2014 Sochin kaltaisia karvaita pettymyksiä, että aivan absoluuttista euforiaa.

”X-Games kulta on ollut suurin ja merkittävin juttu urallani. Olen penskasta asti tuijotellut X-Gamesia. Kun kultamitali ripustettiin omaan kaulaan, niin olihan se aika epätodellinen fiilis. 2018 Korean paralymialaisista voitettu kulta on toinen huippuhetki. Kaikilta näiltä vuosilta kiteytyi siihen hetkeen älytön määrä työtä”, Suur-Hamari kertoo.

Molemmissa kisoissa taakse jäi myös Suur-Hamarin oma esikuva, aikanaan sairaalan petiin youtube-videoillaan toivoa tuonut paralumilautailija Evan Strong, joka oli Matin tavoin menettänyt toisen jalkansa moottoripyöräonnettomuudessa. Suur-Hamari kertoo juuri Strongin esimerkin inspiroineen hänet urheilu-uralle.

Monen muun lumilautailijan tavoin Matti nostaa myös lajilegenda Terje Haakonsenin yhdeksi esikuvistaan. ”Terje on tehnyt omaa polkuaan, omalla tavallaan pioneerin roolissa – ja tehnyt sen tosi hienosti.”

”Kolmas esikuva on noussut viimeisen vuoden aikana, kun luin Eva Wahlströmin kirjan. Olen toki seurannut hänen uraansa pitkään, mutta kirja nosti arvostuksen uudelle tasolle. Eva on yksi mahtavimmista tyypeistä ja hieno esikuva siihen, miten luoda menestyksekäs ura huippu-urheilussa. Kuinka hallita kaikki arjen paineet, loukkaantumiset ja silti nousta kehään tekemään huikeaa duunia.”

Suur-Hamari on epäilemättä itsekin inspiroinut monia – puhuttiin sitten urheilusta tai elämästä ylipäätään. Viime vuosien aikana Matin olemuksesta on alkanut huokua myös uutta johtajuutta ja luontaista mentorin otetta. Voisiko tiimin kapteenista tulla jonain päivänä valmentaja?

”Olishan se hauskaa jos pääsisi vielä valmentajana jollekin toimimaan. Aika näyttää. Valmentaja-urheilija -suhde pitäisi tietysti linkata hyvin. Koen, että itselläni olisi varmasti paljon annettavaa valmentajana sitten kun jossain vaiheessa oma kilpailu-ura loppuu. Valmennuspuoli kiinnostaa, ja olen huomannut omassa tiimissä, että minun neuvoistani on ollut hyötyä nuoremmille laskijoille.”

”Nyt olen päässyt toimimaan tiimin kapteenina. Se on tuntunut oikealta ja hyvältä. On myös tuntunut siltä, että jätkät ovat arvostaneet sitä. Saan kicksejä kun joku oppii ohjeista jotain. Se on siisti tunne”, Suur-Hamari myöntää.

Aitoa kumppanuutta hienojen asioiden vuoksi

Suur-Hamari tykkää mennä lujaa ja limiteillä, oli alla sitten lumilauta tai maastopyörä. Hektisen elämän ja adrenaliinia tihkuvien vauhtilajien vastapainoksi on joskus mukava päästä piiloon kaikelta. Sopiva paikka tähän löytyy Posion mökkimaisemista.

”Olemme nimenneetkin sen Piilopaikaksi. Siellä pääsee hengittämään rauhallisuutta ja luontoa. Heitän joen varressa perhoa ja yritän narrata taimenia sekä harjuksia. Kalastus on ollut äärettömän isossa osassa läpi elämän. Kun aikaa on, tykkään perhokalastaa ja muutenkin liikkua luonnossa. Siitä saa virtaa elämään”, Suur-Hamari kertoo.

Jotta virta ei pääsisi loppumaan ja kilpaileminen korkeimmalla tasolla olisi mahdollista, urheilija tarvitsee myös tukea. Renta on ylpeä saadessaan toimia paitsi Suur-Hamarin kumppanina, myös 2019 paralumilautailun MM-kisojen virallisena kumppanina. Kisojen areena Pyhätunturi onkin Suur-Hamarin kotimäki ja harjoittelurinne.

”Renta mahdollistaa paljon asioita, mutta Renta on myös äärettömän siisti yritys siinä mielessä, että jaetaan samoja arvoja, ja tuntuu että yhtiö on aidosti innostunut siitä mitä mie teen. Olen innoissani, että jatkossa päästään tekemään yhdessä hienoja, luovia projekteja. Se on mulle iso asia”, Suur-Hamari kertoo.

Luottamus on kumppanuuden tärkein elementti. Kysyttäessä Suur-Hamarin on helppo nimetä uransa luotettavin ihminen. Se kunnia kuuluu edesmenneelle valmentajalle, Mikko Wendelinille.

”Mikko halusi aina urheilijan parasta, ja teki kaikkensa sen eteen että hommat saadaan maaliin. Mikko oli vahva persoona. Urheilijan ja valmentajan välille täytyy mahtua myös räiskymistä – se tarkoittaa että molemmat välittävät siitä mitä tehdään. Mikko oli ennen kaikkea hyvin luotettava ihminen. Häneen pystyi aina nojaamaan.”

Matti Suur-Hamari

Syntymäaika: 31.5.1986

Syntymäpaikka: Rovaniemi

Laji: Lumilautakrossi

Saavutukset

Kultaa (lumilautacross) & Hopeaa (banked slalom)
Paralympialaiset Peking 2022

Kultaa (lumilautacross) & Pronssia (banked slalom)
Paralympialaiset Pyeongchang 2018

Kultaa (lumilautacross)
Paralumilautailun MM-kilpailut – La Molina 2015

Kultaa (lumilautacros & banked slalom)
Big White 2017

Matin Renta Challenge
Matti somessa