Skip to content
Sulje

#16 – HIILINEUTRAALIA HIIHTOA SUOMEN IKONISIMMASSA URHEILUPYHÄTÖSSÄ – JARI-PEKKA JOUPPI, HELSINKI SKI WEEKS

Yli kaksi ja puoli vuotta suunniteltu Helsinki Ski Weeks on vihdoin käynnissä uudistuneella Olympiastadionilla. Renta on tapahtumassa mukana kumppanina sekä tapahtuman rakentamiseen ja purkamiseen käytettävän kaluston toimittajana.

Kyse on erityisestä tapahtumasta siinäkin mielessä, että se toteutetaan hiilineutraalisti. Projektia luotsaava Jari-Pekka Jouppi ennakoi Renttaaja-podcastissa, että hiilineutraalit suurtapahtumat ovat pian uusi normaali. Mitä se tarkoittaa? Miten kadonneen hiihtoharrastuksen voi elvyttää? Mitä on luvassa hiihtoviikot huipentavassa Stadion Sprint -tapahtumassa? Näistä ja monista muista aiheista tarkemmin itse jaksossa!Renttaaja-podcastin vieraana Jari-Pekka Jouppi Hiihtoliiton kaupallinen johtaja ja Helsinki Ski Weeksin ”idean isä”.

 

Liikettä, leikkiä, viihdettä ja vastuullisuutta

Helsinki Ski Weeks on Suomen hiihtoliiton projekti, jossa yhdistyvät kaiken kansan liikunta, huippu-urheilu ja viihde, sekä vastuullisuus. Hiihtoviikkoja vietetään tammi-helmikuussa 2022 ensimmäistä kertaa. Tarkoituksena on muodostaa vuosittainen perinne.

”Tärkein asia mitä me halutaan saavuttaa, on se, että me ollaan vuokrattu Olympiastadion kuukaudeksi meidän käyttöön, ja mahdollistetaan ihmisille hiihtäminen olympiastadionilla – illmaiseksi”, Jouppi kertoo.

Joupin mukaan kaiken taustana on halu saada ihmiset liikkumaan. Hän kertoo, että liikkumattomuuden ”lasku” Suomessa on noin 3 000 000 000 euroa vuosittain. Hiihtoliitto haluaa olla mukana pienentämässä tätä numeroa.

Toinen teema on lasten ja nuorten liikunta. Olympiastadionin hiihtoviikot luovat puitteet myös Suomea jo muutaman vuoden kiertäneelle Lasten Lumipäivät -konseptille, joka tarjoaa 2 – 15 vuotiaille ensimmäisen kosketuksen hiihtämiseen mm erilaisten temppuratojen muodossa. Tälle pyhitetyn alueen löytää koko kuukauden ajan olympiastadionin pohjoispäästä. Päivisin alue on varattuna koululuokille, mutta iltaisin kuka tahansa voi mennä tutustumaan temppuratoihin ohjaajien avustuksella.

Kolmas tärkeä teema on Joupin mukaan vastuullisuus.  Hiihtoliitto on laatinut uuden vastuullisuusohjelman, jossa yhtenä isona teemana on ilmastonmuutoksen hillitseminen. Helsinki Ski Weeks toimii lippulaivana tälle.

Helmikuun 24 päivä Olympiastadionilla nähdään sekä kovatasoinen että showhenkinen Stadion Sprint, jossa Suomen ja maailman huiput ottavat toisistaan mittaa perinteisen tyylin sprinttikilpailussa.

”Jos yhtään hiihto tai suomalainen huippu-urheilu kiinnostaa, niin kannattaa saapua 24 helmikuuta olympiastadionille! Meillä on Suomen värejä puolustamassa esimerkiksi Iivo NiskanenRisto-Matti HakolaJoni MäkiMarkus VuorelaKrista PärmäkoskiJasmi JoensuuKatri Lylynperä. Haastamassa meillä on ruotsalaisia, saksalaisia, venäläisiä, italialaisia. Ja lisäksi, me yhdistetään siihen viihdettä ennennäkemättömällä tavalla. Uskallan sanoa, että järjestämme sellaisen hiihtokilpailun jota ei ole koskaan järjestetty missään muualla aikaisemmin!”, Jouppi hehkuttaa.

 

”Hiihtäminen on aika vaikeaa, jos ei ole lunta”

Etelä-Suomen tätä nykyä epävarmat lumiolosuhteet on otettu vuosittaiseksi perinteeksi tarkoitetun tapahtuman suunnittelussa huomioon.

”Tämän idean keksimisestä on reilut kaksi ja puoli vuotta, ja silloin Helsingissä ei ollut lunta nimeksikään. Silloin ajateltiin, että näin varmistetaan, että helsinkiläiset pääsevät hiihtämään. Nyt meillä on hyväluminen talvi, ja konsepti on kestänyt sen, mutta eihän me tiedetä onko ensi vuoden tammikuussa tai helmikuussa (luonnon)lunta. Meillä on lumivarma olosuhde, sillä me käytetään keinolunta”, Jouppi avaa.

Olympiastadionilla hiihdettyjä kilometrejä seurataan RFID-tunnisteiden avulla. Helsinki Ski Weeks kertoo hiihdettyjen kilometrien tilanteesta verkkosivuillaan ja somessa.

”Meillä oli sellainen salainen haave, että jos saataisiin 100 000 kilometriä kuukauden aikana kasaan. Nyt se näyttäisi, ettei se ihan mahdotonta ole”, Jouppi myhäilee.

Jos omia suksia ei löydy, tai halua paikalle raahata, asiassa palvelee suksivuokraamo Custom Ski 400 parin voimin. Mikäli kipinä syttyy, voi sukset myös hankkia tapahtuma-alueella toimivasta Stadiumin myymälästä.

”Eilen katselin, kun siellä eräs rouva kanteli uusia Fischerin perinteisen suksia myymälän ovesta suoraan ladulle. Kysyin, että ehditkö edes voidella? Hän vastasi, että nämä ovat sellaiset nykyaikaiset, joilla voi mennä voitelematta. Sanoin, että ei muuta kuin sinne vaan sitten kitkapohjilla!”

Helsinki Ski Weeksin nettisivuilta voi varata hiihtämiset, välineet ja opetusta Anssi Pentsisen vetämästä hiihtokoulusta

Hiihto on trendikästä! Monesta myymälästä on sukset ja erityisesti monot lopussa. Buumi on päällä, ja miksipäs ei – hiihto on monipuolista liikuntaa, joka sopii vauvasta vaariin. Jokainen voi nauttia laduista omalla tyylillään, ihan juuri niin rennosti tai tosissaan kuin itse haluaa.

Monella saattaa olla hetki edellisestä hiihtokerrasta. Jouppi uskoo, että unohtuneen liikuntaharrastuksen herättämiseksi tai uuden kokeilemiseksi kynnyksen tulee olla matala. Helsinki Ski Weeksin eduiksi Jouppi laskee erityisesti helpon saapumisen joukkoliikennevälineillä, helpon latuprofiilin ja tarjolla olevat laadukkaat vuokravälineet.

”Mahdollisuus hiihtää Olympiastadionilla, ilmaiseksi, madaltaa sitä kynnystä. Ollaan seurattu ja juteltu ihmisten kanssa, niin todella paljon tulee ihmisiä jotka eivät ole vuosikausiin koskeneetkaan suksiin.”

”Moni sanoo, että tähän on helppo tulla, ja hyvä muistella sitä hiihtorytmiä. Olympiastadionissa on sellainen homma, että onhan se kieltämättä elämys. Ei ole kovin moni päässyt sitä kokemaan, eli se vielä entisestään madaltaa kynnystä lähteä mukaan.”

Liikkumiseen kannustusta hakeville yrityksille Joupilla on selkeä vinkki. Hän kehottaa yrityksiä tarjoamaan työntekijöille puolen päivän tai päivän palkallisen hiihtovapaan – ja siten mahdollisuuden osallistua Helsinki Ski Weeksiin.

 

Kaluston optimoinnilla kustannukset ja päästöt kuriin

Renta on mukana tapahtumassa kumppanina sekä kaluston toimittajana. Yhdessä suunnittelemalla kaluston määrä ja sen käyttöpäivät on saatu optimoitua. Rentan filosofiassa asiakkaita kannustetaan palauttamaan käyttämätön kalusto viipymättä. Jari-Pekka Jouppi näkee tässä etua sekä ympäristön että kustannusten kantilta.

”Rentan konsepti vuokraamiseen sopii meille erinomaisesti. Rakentamisessa meillä oli siellä trukkia, pyörökuormaajaa, kurottajaa ja ties mitä työkalua. Meille oli hieno mahdollisuus vuokrata ne vain siksi ajaksi kun niitä tarvittiin, eikä seisotettu niitä kuormaajia siellä nurkissa odottamassa koko kuukautta, että milloin niitä taas tarvitaan. Rentan ideologia, että kierrätetään koneita, istui meidän vastuullisuustoimintaan erinomaisesti. Ollaan tässä Rentan kanssa todella löydetty toisemme.”

”Taustalla on kaksi syytä. Ensimmäinen on ihan kustannustekijä. Miksi seisottaa jotain konetta paikan päällä, jos ei sillä ole käyttöä, kun siitä tulee kuitenkin vuokrakulut? Toinen on vastuullisuus. Me ei oteta koneita seisomaan eikä oteta turhia koneita. Ollaan mietitty tosi tarkkaan mitä koneita tarvitaan ja missä vaiheessa? Sitten niitä koneita kierrätetään. Meillä on ollut esimerkiksi sähkökäyttöinen pyöräkuormaaja, joka on täällä nyt kolmannella keikalla.”

Helsinki Ski Weeksin organisaatio on ymmärtänyt tehokkaan käyttöasteen idean ytimen.

”Jos kone on meillä tyhjän panttina, niin sitä voidaan tarvita jossain muualla. Pannan se kiertoon. Se on sekä vastuullista, että kokonaisedullista”, Jouppi tuumaa.

Helsinki Ski Weeks on itsessään osoitus olemassa olevien, omalla tavallaan vajaalla käytöllä olevien resurssien hyödyntämisestä – toisin sanoen käyttöasteen kasvattamisesta. Saman ovat huomanneet niin hiihtäjät kuin Olympiastadionin henkilökunta.

Jouppi kertookin, että Olympiastadionin päässä Helsinki Ski Weeksin idea otettiin välittömästi hyvin vastaan. Olympiastadionin strategiaan hiihtoviikkojen tuoma vahva talviajan käyttö ja käyttöasteen kasvattaminen sopi mainiosti.

”Stadion on tällä hetkellä muilta osin aika vahvassa ympärivuotisessa käytössä, mutta me tuodaaan se puuttuva palanen eli nimenomaan ison kentän ja juoksuradan alueen käyttö – mikä on vähäisempää. Kyllähän tämä meidän juttu on ylivoimaisesti suurin, mitä Olympiastadionin talvihistoriassa ollaan koskaan nähty. Talviklassikoita on pelattu, mutta se on vielä pientä tähän verrattuna”, Jouppi arvioi.

 

Hiilineutraali tapahtuma näyttää suuntaa

Helsinki Ski Weeksin idean isäksi tunnustautuva Jouppi kertoo saaneensa inspiraation tapahtuman konseptille onnistuneen Vuokatti goes Ideapark -tapahtuman pohjalta. Katseen käännyttyä Helsinkiin tuli tarve leveämmille hartioille. Hiihtoliitossa oltiin visioitu jo 2017 Lahden MM-hiihtojen yhteydessä, että sprinttikilpailut oltaisiin voitu hiihtää Olympiastadionin ympäristössä.

Jouppi nostaa Hiihtoliiton entisen kaupallisen johtajan, Jari Töykän, isoksi vaikuttajaksi tapahtuman toteutumiselle. Noin puolitoista vuotta sitten Jouppi hyppäsi itse Töykän saappaisiin mainostoimistosta, ja pääsi näin jatkamaan projektia eteenpäin uudesta positiosta.

Helsinki Ski Weeks järjestetään hiilineutraalina tapahtumana. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että eri toiminnoissa on valittu mahdollisimman vähäpäästöisiä ratkaisuja, hiilijalanjälkeä seurataan ja lopuksi syntyneet päästöt kompensoidaan.

Kompensointi tarkoittaa käytännössä sitä, että maailmalla rakennetaan erilaisia hiilinieluja, joiden hiilen sitomiskyky vastaa syntyneitä päästöjä. Jouppi kertoo, että aika iso osa Suomeen tuotetuista hiilinieluista on ennallistettavia soita, sillä suo on Joupin mukaan tutkitusti 11 kertaa tehokkaampi hiilinielu kuin metsä. Suomessa aikanaan metsän kasvatukseen kuivattujen suoalueiden ojituksia tukitaan, jolloin alue pääsee palaamaan kosteampaan, soistuneeseen tilaan seuraavien vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Muualla maailmassa puiden istuttaminen ja uudelleenmetsitys on yleinen ja validi keino sitoa hiiltä maaperään.

”Sen verran voin sanoa, että jos tämä kuulostaa jonkun mielestä erikoiselta. Tämä on uusi normaali. Euroopassa, ja Suomessa ollaan menossa kokoajan enemmän ja enemmän siihen suuntaan, että suurtapahtumista tulee hiilineutraaleja. Sanon, että Helsingissäkään ei viiden vuoden päästä järjestetä yhtään isoa tapahtumaa jolla ei olisi nollahiilijalanjälki tavoitteena”, Jouppi lataa.

Jouppi ei halua olla nostamassa Helsinki Ski Weeksiä ”millekään podiumille”, mutta lupaa että tapahtuman rakentamisesta ja hiilijalanjäljen pienentämiseen tähtäävistä toimenpiteistä tullaan kertomaan avoimesti. Siinä valossa Helsinki Ski Weeks voi hyvinkin toimia suunnannäyttäjänä muille hiilineutraalin tapahtuman rakentajille.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan kautta aikain ensimmäistä Helsinki Ski Weeks -tapahtumaa!

 

Studioisäntä:
Simo Vilhunen

Vieras:
Jari-Pekka Jouppi

 

 

Ota hiihtoharrastus haltuun: Rentan hiihtokoulu

Podcastin voit kuunnella sivujemme lisäksi:

Spotify | iTunes | SoundCloud | Google Podcast | Youtube