Vinkki juoksukärpäsen pureman saaneelle!

Talven pimeys ja kylmyys vaihtuivat huhtikuun alussa hetkessä kevään sinfoniaksi. Tutut lenkkimaisemani muuttuivat muutamassa päivässä auringonsäteiden avustamana: linnut saapuivat etelästä lauluineen, lumen sulamisvedet solisivat ja lenkkipolut täyttyivät iloisista juoksevista ihmisistä. Kevät saa ihmiset liikkumaan ulkona, mutta pidemmän juoksutauon jälkeen ensimmäisten juoksulenkkien jälkeinen lihaskipu yllättää lenkkeilijän yhtä varmasti kuin lumi kesärenkailla liukastelevan autoilijan syksyisin.

Vaikka olet talven ajan hikoillut kuntosalilla, polkenut hikipäässä spinning-pyörää ja kiipeillyt hiihtolatujen Mount Everest -luokan nousuja, tulevat jalat silti kipeäksi ensimmäisistä juoksulenkeistä. Ei syytä huoleen, sillä tässä tulee muutama vinkki kuinka vältät suurimmat lihaskivut ja ennen kaikkea tuskaiset ajatukset siitä, että talven rehkiminen on mennyt jälleen aivan hukkaan!

Juoksussa eksentristen eli jarruttavien voimien määrä on suuri. Tätä samaa lihaksien jarruttavaa työtä ei juurikaan tule hiihdossa eikä pyöräilyssä, joten vaikka peruskuntosi olisi talven treenien jäljiltä hyvä, niin lihakset eivät ole kuitenkaan tottuneet vielä juoksemiseen. Samassa tilanteessa ovat myös pidemmältä juoksutauolta palaavat ns. juoksun aloittelijat.

Kultainen sääntö: aloita rauhassa. Anna elimistöllesi aikaa tottua uuteen rasitukseen. Vaikka mieli tekisi kipaista tunnin lenkki, niin malta mielesi ja aloita juoksun ja kävelyn yhdistelmällä. Ensimmäisen viikon lenkeille sopiva annos on esimerkiksi kolme-viisi minuuttia juoksua ja väliin kaksi minuuttia kävelyä. Ensimmäisten lenkkien mitaksi sopii hyvin 30 minuuttia. Harjoituksen rasitus on ollut silloin sopiva, jos pystyt toistamaan sen yhden lepopäivän jälkeen. Jos jalat sopeutuvat ensimmäisiin lenkkeihin hyvin, voit alkaa pidentämään juoksun osuutta harjoituksissa. Pyri tekemään alussa suhteellisen lyhyitä lenkkejä noin 30-40 minuuttia ja riittävän useita kertoja viikossa. Sopiva määrä on noin 3-5 harjoitusta viikossa. Jalat tottuvat lyhyillä ja usein toistetuilla lenkeillä nopeammin Juoksemiseen ja siten saavutat juoksemisen kepeyden huomattavasti helpommin ja varmemmin!

 

Topi Raitanen & Janne Ukonmaanaho