Työmaatilat toimitetaan monessa vaiheessa

Kun työmaatilat toimitetaan työn etenemisen mukaan, homma sujuu kuin leikki. Joustavuus ja avoin tiedonkulku takaavat niin asiakkaan kuin renttaajan tyytyväisyyden.

Teksti & kuvat: Jaana Skyttä

 

Suurella rakennustyömaalla tullaan ja mennään, tilanteet elävät, joten työmaatilojakin tarvitaan moniportaisesti rakennusvaiheen ja henkilökapasiteetin mukaisesti.

Aktiivinen yhteistyö ja avoin neuvotteluilmapiiri luovat hyvän pohjan työskentelylle. Asiat pyritään suunnittelemaan hyvissä ajoin etukäteen, mutta kaikkia tapahtumia ei voi ennakoida. Renttaajan tulee olla valmis vastaamaan yllättäviinkin tarpeisiin nopeasti.

Oulun Laanilassa rakennetaan parhaillaan biovoimalaitosta Oulun Energialle (OEBIO).

Varsinaiset rakennustyöt aloitettiin kesäkuussa 2018, ja valmista pitäisi olla marraskuussa 2020.

Työmaan valmisteleviin toimiin ryhdyttiin jo aikaisin keväällä 2018. Tähän kuului myös työmaatilojen tarpeen kartoittaminen.

– Lähestyimme useita eri toimittajia, ja päädyimme Rentaan. Joustava toimittaminen ja tilojen toimivuus vakuutti meidät. Voimalaitoksen rakentaminen on suuri ja pitkäkestoinen projekti, jossa muuttujia riittää. Tilojen tarvetta ei voi tietää täsmällisesti etukäteen, kertoo Oulun Energian työmaapäällikkö Jouni Penttilä.

– Työmaatilat toimitetaan työn etenemisen mukaan, jolloin asiakas ei joudu maksamaan turhaan vuokraa käyttämättömistä tiloista, myyntipäällikkö Ilpo Takkula toteaa.

 

Pohjaratkaisussa huomioidaan kaikki työvaiheet

 

Yhteistyön ensiaskelmilla Renta etsii yhdessä asiakkaan kanssa sopivan pohjaratkaisun, joka antaa suuntaviivat sille, missä määrissä suurin piirtein liikutaan.

– Matkan varrella ratkaisua muokataan tarpeen mukaan. Pohjaratkaisussa on tärkeää huomioida vaiheistaminen siten että kaikki toiminnot säilyvät kaikissa vaiheissa, myös silloin kun työntekijämäärä on alhaisimmillaan projektin alussa ja lopussa, Rentan tuotelinjapäällikkö Jari Korhonen painottaa.

– Aloitimme kohteen rakentamisen maanrakennus- ja perustustöistä kesäkuussa 2018 ja nyt olemme edenneet laiteasennusvaiheeseen kattilarakennuksessa. Voimalaitoksella laiteasennusvaihe on varsin mittava, jolloin työmaatilojen tarve tulee olemaan suurin, Penttilä kertoo.

Tällä hetkellä työmaalla on noin sataseitsemänkymmentä työntekijää, huipussaan loppuvuodesta 2019 ja alkuvuodesta 2020 se on noin viitisen sataa.

 

Huippuvaiheessa yli sata moduulia

 

Rentan työmaatilat tuodaan moduuleissa. Niitä on OEBIOn työmaalla kuusikymmentä, kun korkeimmillaan tarpeeksi arvioidaan reilusti yli sata moduulia.

– Vakiotilojen lisäksi räätälöimme tiloja asiakkaan toiveiden mukaisesti erityisratkaisuin. Toimittaminen käy nopeasti, sillä valmistamme työmaatilat omassa tuotannossamme, Korhonen toteaa.

Työmaatilat jakaantuvat Laanilassa viiteen tilapositioon. OEBIOn työmaalle tarvittiin muun muassa teknistä henkilökuntaa varten projekti- ja neuvottelutilat, atk- ja av-tiloja sekä tietysti asianmukaiset sosiaalitilat rakennustyöntekijöille.

– Mittavan hankkeen vuoksi päätimme hankkia myös oman ruokalan keittiöineen, jota operoi Antell-Ravintolat Oy, Penttilä sanoo.
Renta kiinnittää työmaatiloissaan huomiota varustetasoon. Tietotekniset ratkaisut ovat edistykselliset, ja Rentan oma kalustejärjestelmä luo tiloihin sisustuksellisesti yhtenäisen, selkeän ja viihtyisän ilmeen. Pääsääntöisesti useimmissa toimisto- ja neuvottelutiloissa on ilmalämpöpumput.

– Se oli mieluisaa etenkin viime kesänä, kun kesä Suomessa oli poikkeuksellisen lämmin. Työskentely ilman jäähdytystä olisi ollut tuskaisaa, ellei mahdotonta, Penttilä kiittää.

 

Seurantapalaverit pitävät molemmat osapuolet ajan tasalla

 

Jotta Renta voi tarjota asiakkaalle parasta mahdollista palvelua, tapaavat Korhonen ja Penttilä seurantapalavereissa 1-1,5 kuukauden välein, tarpeen mukaan useamminkin.

Jokaisella tapaamiskerralla arvioidaan, paljonko työtilamääriä pitää kasvattaa, onko jotain muokattavaa ja niin edelleen.

Palaverit ovat molemmille osapuolille hyödyllisiä. Tilatarpeiden suunnittelun lisäksi annetaan palautetta puolin ja toisin. Usein ne ovat pieniä, mutta sitäkin tärkeimpiä asioita.

– Olosuhteet ovat talvisaikaan varsin kylmät ja kosteat. Kun miehistövahvuus on korkea, ja rukkaset välillä märkiä, pohdimme Jarin kanssa vastikään, miten työkintaat saisi kuivamaan entistä jouhevammin. Päätimme laittaa kuivaustilojen seinille tankoja, johon työrukkaset saa kätevästi riviin kuivumaan, Penttilä ja Korhonen sanovat.

Renta reagoi nopeasti, ja korjausliike toteutetaan heti. Hiljattain toimistopuolelle lisättiin neuvottelutilaan lasiseinä rauhallisen miljöön luomiseksi.

 

Jatkossa asiakas hyppää tilaan visuaalisesti

 

Rentan suunnitteluohjelma pohjaratkaisua varten on tehty tähän saakka 2D -pohjalle. Jatkossa ohjelma muuttuu 3D -maailmaksi.

– Asiakas pääsee ’sisälle tilaan’ laittaessaan 3D -lasit päähänsä. Näin voimme näyttää asiakkaalle visuaalisesti, mitä olemme suunnitelleet ja piirtäneet, Korhonen kertoo.

Toinen uutuus on moduulikartta työmaatilasysteemistä.

– Se on kätevä esimerkiksi huoltotarpeisiin. Asiakas voi ilmoittaa, missä moduulissa huoltotarve on ja näin säästyy aikaa, Takkula toteaa.

Kalustekuvilla varustettu pohjakartta helpottaa myös asiakasta laskun tarkistustoimissa, varsinkin silloin kun tiloja on suuri määrä.

Renta kunnioittaa asiakkaan voimakasta tahtotilaa.

– Tilaaja haluaa tarjota työntekijöilleen työmaalla parhaat olosuhteet, ja kun siinä luotetaan meihin, haluamme myös olla sen arvoisia, Takkula sanoo.

 

Renta fakta

 

OEBIO työmaatilat viidessä tilapositiossa

  1. Projektitoimisto, Oulun Energian projektihenkilökunta.
  2. Urakoitsijoiden toimistotilat, alueella työskentelevät urakoitsijat.
  3. Sosiaalitilat, yhteisessä käytössä alueella työskenteleville pukeutumiseen, peseytymiseen, varusteiden kuivaamiseen ja säilyttämiseen, WC-tilat jne.
  4. Reppuruokala, keittiötilat ja ruokailutilat, kaikille työmaalla työskenteleville ja vieraileville henkilöille avoin Antell-Ravintolat operoima ruokala, reppuruokala työmaalla työskenteleville omien eväiden nauttimista varten.
  5. Porttirakennus / perehdytystila, työmaaliikenteen hallinnointi, työmaan turvallisuuskoulutusten pitopaikka, alueella vierailevien ilmoittautumis- ja suojavarusteiden luovutus- ja pukeutumistilat.

*Renta on toimittanut työmaapalveluna myös työmaa-aluetta ympäröivän aidan ja siihen liitetyt henkilö- ja tavaraliikenneportit.