Topi Raitanen – Suomen mitalitoivo

Topi Raitanen on nuori suomalainen estejuoksijalupaus. Hänen päälajinaan on 3000 metrin esteet. Renta on ollut mukana tukemassa Topin kilpataivalta alusta asti.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Topi Raitanen ja olen juoksija. Päälajinani on 3000 metrin esteet mutta juoksen myös keskimatkoja (800m, 1500m ja 5000m).

 

Milloin aloitit estejuoksun?

Ensimmäisen estejuoksukilpailuni juoksin 2015, joten siitä ei ole vielä hirveän montaa vuotta. Taustaltani olen suunnistaja ja siinä tulee myös kilpailtua jonkin verran edelleen.

Kaudella 2017 aloin panostamaan enemmän yleisurheiluun ja estejuoksuun. Kaudella 2018 mentiin taas eteenpäin sillä saralla. Tämä on nyt ollut se suunta ja Tokion olympialaiset on mielessä.

 

Mikä sai sinut vaihtamaan suunnistuksesta estejuoksuun?

Yksi iso syy lajinvaihtoon oli unelma päästä kilpailemaan olympialaisissa, mikä ei valitettavasti suunnistuksen puolella ole mahdollista.

 

Mitenkä on estejuoksijan ura sujunut tähän asti?

U23 EM-kisoissa 2017 olin neljäs. Pronssi olisi ollut mahdollinen, mutta kaatuminen viimeisellä vesiesteellä todennäköisesti maksoi mitalin. Aikuisten EM-kisoissa Berliinissä pääsin finaaliin, jossa sijoituin kahdeksanneksi.

 

Mitä tavoitteita kaudelle 2019? Entä pidemmän tähtäimen unelmat?

Kaudella 2019 tavoitteenani on päästä Dohan MM-kisoissa finaaliin 3000 metrin esteissä. Paikka Tokion kesäolympialaisiin on tietenkin tavoitteena. Kisaraja 3000 metrin aidoissa on yleensä ollut 8.30 tietämillä, joten raja itsessään ei varmastikaan tule olemaan ongelma kunhan pysyy terveenä! Miten siellä sitten kisat sujuu, on vaikea ennustaa. Finaalipaikkaa lähden tavoittelemaan.

Myös EM-mitali on tavoitteena, sillä koen EM-tasolla pystyväni tavoittelemaan mitalisijoja. MM-kisoissa on vaikea kuvitella, että vielä pystyisin suoraan mitalisijoja haastamaan. Mutta toisaalta vuosi vuodelta kehitys menee eteenpäin, joten katsotaan mitä tulee.

 

 

Mainitsit että olympialaisten karsintaraja liikkuu 8.30 tietämillä. Paljonko on oma ennätyksesi?

Oma ennätykseni on 8.28,48.

 

Miltä tuntuu kilpailla ammatikseen?

Onhan se hienoa kun on pikkupoikana aloitettu kestävyysurheiluharrastus siirtyy pikkuhiljaa ammatiksi. Tällä hetkellä tämä on elämäni parasta aikaa, kun pääsen tekemään sitä mistä tykkään. Toivottavasti sitä löytyy sitten joskus urheilu-uran jälkeenkin semmoinen ammatti, missä pystyy samalla lailla tekemään asioita mistä pitää. Tällä hetkellä olen onnellinen että olen saanut tehdä juoksemisesta itselleni ammatin.

 

Miten harjoittelet?

Luotan paljon rutiineihin. Harjoitukset alkavat samoihin aikoihin ja tykkään juosta paljon samoja lenkkejä. Rutiinit tekevät harjoittelun itselle helpommaksi. Onneksi on hyvä valmentaja, joka osaa tehdä hyvän ohjelman ja auttaa sen mahdollisimman laadukkaassa suorittamisessa.

Valmentajan lisäksi minulla on iso tukitiimi takana, josta saan olla kiitollinen. Taustalla on myös hienoja yhteistyökumppaneita, kuten Renta. Omaa tekemistä helpottaa kun tiimistä löytyy asiantuntijoita, joiden puoleen kääntyä eikä joka asiaa tarvitse itse miettiä. Pyrin itse hoitamaan oman tonttini mahdollisimman hyvin ja sitä kautta kun itse antaa kaikkensa, pystyy myös omalta tiimiltään vaatimaan enemmän ja sitoutumista projektiin.

 

Mitä urheilu-uran jälkeen? Kiinnostaako valmentaminen?

Käyn tällä hetkellä räätälöityä urheilumarkkinointilinjaa Perho-liiketalousopistossa. Siihen sisältyy erilaisia kursseja avoimesta yliopistosta ja paljon saa alan kanssa tehdä hommia. Tällä hetkellä keskityn kuitenkin urheiluun. Tavoitteena on käydä kauppakorkea uran jälkeen ja sitä kautta toivottavasti olla jollain tavalla urheilun kanssa tekemisissä.

Valmentajaa minusta tuskin tulee. Ehkä sen täytyy tulla semmoisena kutsumuksena, mikä olisi herännyt jo. Ainakaan vielä ei semmoisia fiiliksiä ole tullut että haluaisin ehdottomasti valmentajaksi.

 

Haastoimme sinut Renta Challengeen ja hieman tavallisesta poikkeava estejuoksukisa on nyt takana, millä fiiliksillä?

No ensinnäkin Renta Challenge jännitti hirveästi tänne ajaessa. Koetin siinä miettiä etukäteen että mitähän tuleman pitää. Kovat odotukset oli kisaan ja aika käsikirjoituksen mukaanhan se meni; pääsin juhlimaan voittajana maalissa ja ruiskuttamaan Renta-vichyä! Oli hieno, tiukka kamppailu ja olin yllättynyt kyllä huimaan loppukirikamppailuun, joka kuitenkin saatiin aikaiseksi.