Telematiikkatieto tulee Renta Easyyn – mullistaakseen toimialan

Sana telematiikka juontaa juurensa ranskan kielen sanoista télécommunications (langaton viestintä) ja informatique (tietojenkäsittelytiede). Käytännön kielessä telematiikalla tarkoitetaan usein liikennetelematiikkaa, jossa ajoneuvojen paikkatiedolla on keskeinen rooli. Auton gps-navigaattori on jokaiselle tuttu esimerkki telematiikkaa hyödyntävästä laitteesta.

Teksti: Simo Vilhunen / simovilhunen.com

 

Erilaisista rakennuskoneista pystytään paikkatiedon lisäksi keräämään muun muassa olosuhdetietoja kuten lämpötila- ja kosteusanturien lukemia, dataa erilaisista antureista ja modernien koneiden kohdalla dataa myös suoraan väylästä eli polttomoottorin antureista, akun varausasteesta, nostimen puomin liikkeistä ja niin edelleen.

Useita eri tietopisteitä yhdistelemällä voidaan saavuttaa myös uutta, laskennallista tietoa. Viimeistään tässä vaiheessa kuvaan astuu myös tekoäly, jonka kyky käsitellä valtavia datamääriä on avaamassa uusia mahdollisuuksia telematiikkatiedon hyödyntämiseen.

Kuulostaa jännittävältä, mutta mitä hyvää telematiikan ja tekoälyn yhdistäminen tuo toimialalle, jossa rapa roiskuu, vettä vihmoo ja kauhat koukistelevat?

Rentan kaluston hallinnasta vastaava Jarmo Niskala kertoo telematiikan olevan yksi Rentan digitalisaation ehdottomista kulmakivistä. Digitalisaatioon on herätty konevuokrauksessa myöhemmin kuin vaikkapa autoteollisuudessa tai pankkisektorilla. Silmät ovat auenneet, kun on huomattu, että telematiikan avulla kerättävää dataa hyödyntämällä voidaan tehostaa sekä asiakkaiden että vuokraamoiden toimintaa.

Rentan järjestelmien rajapinnoista ja tarvittavan tietovirran kulkemisesta vastaavaa IT-arkkitehti Jukka Wilskaa motivoi kehitystyössä mahdollisuus säästää samalla sekä luonnonvaroja että Rentan asiakkaiden varoja monin tavoin. Asiakkaan taseen optimointi on jäänyt syvälle Wilskan selkärankaan. Kalliiden laitteiden sijasta Wilska toivoisi yritysten panostavan esimerkiksi omaan henkilöstöön. Telematiikan ja tekoälyn tarjoamat hyödyt pyritään mahdollisimman pian tuomaan asiakkaan käyttöön – Renta Easyyn – jolloin kaikki voittavat. Asiakkaat, Renta ja ympäristö.

”Tiedän, että jo ensi vuonna tehdään niin hienoja asioita, että niitä ei muutama vuosi sitten olisi uskonut todeksi”, Wilska vakuuttaa.