Safety-Deck – Turvaa ontelolaattakuormien purkuun

Ontelolaattakuorman purku on riskialtista työtä. Tapaturman sattuessa vahingot voivat olla merkittäviä ja johtaa traagisiin kohtaloihin – ainakin ilman asianmukaisia turvajärjestelyjä.

Safety-Deck sai alkunsa, kun asiakkaat lähestyivät meitä tiedustellen, olisiko mahdollista kehittää ratkaisu, jolla ontelolaattojen purusta saataisiin helpompaa ja ennen kaikkea turvallisempaa, kertoo Renta Telineiden Pohjois-Suomen alueen työnjohtaja, Jarkko Ryyppö.

Yhdessä Oulun aluemyyntipäällikkö Mika Pasman kanssa he kehittivät ratkaisun ongelmaan: moduulirakenteinen terästeline, jossa turvavaijeri kulkee telineen päällä, kuorma-auton sivulla.

 

Sujuvampaa työtä

Toimintaperiaatteena on, että kuormaa purkavalla ”alamiehellä” on yllään turvavaljaat, jotka kiinnitetään Safety-Deckin kelavaijerin. Kelavaijeri lukkiutuu voimakkaasta nykäisystä estäen kuorman kyydistä maahan putoamisen. Koko telineen mitalla kulkeva vaijeri mahdollistaa työskentelyn ja siirtymisen päästä päähän ilman valjaiden irrottamista.
– Työturvallisuus paranee, kun missään vaiheessa ei olla irti turvalaitteista. Tämä myös mahdollistaa sujuvan työskentelyn ilman häiriöitä, valistaa Ryyppö.

Kuorman vierellä kulkevan telineen ansiosta alamiehet voivat purkua tehdessään siirtyä purettavan kuorman ja telineen välillä. Esimerkiksi nostovaiheessa pystytään kasvattamaan varoetäisyyttä siirtymällä Safety-Deckin päälle, kun kuormaa liikutetaan. Täten riski jäädä putoavan laatan alle onnettomuustilanteessa pienenee.

 

Räätälöitävä teline

Skaalautuvuutensa ansiosta Safety-Deck sopii käytännössä kaikille työmaille ja on räätälöitävissä asiakkaan tarpeisiin sopivaksi. Telineeseen on mahdollista myös asentaa tarviketasoja, joilla voidaan säilyttää työkaluja. Näin työkalut eivät pyöri jaloissa aiheuttamassa kompastumisriskejä.

Safety-Deck voidaan toteuttaa kiinteänä sekä siirrettävänä versiona. Siirrettävää Safety-Deckiä pystyy liikuttamaan esimerkiksi torninosturin avulla.
– Pääsääntöisesti työmaalta löytyy paikka, johon kiinteä versio mahtuu. Siirrettävää versiota on lähinnä käytetty silloin, kun ontelolaattakuormien purkupaikkaa tarvitaan johonkin muuhun käyttöön kuormien välissä.

 

Rakenteensa ansiosta Safety-Deck on varsin nopea koottava. Aamulla tuleva tilaus voidaan parhaassa tapauksessa saada iltapäiväksi kasattua työmaalle, jos varastossa on tarvittavat osat.
– Itse telineen kasaus on noin puolen päivän homma.

 

Turvallinen työmaa

Lisääntyneen valvonnan ja valistuksen myötä ollaan työmailla ruvettu heräämään ontelolaattakuormien turvallisuusriskien minimoimiseen. Nykyään asiakkaat itse osaavat jo kysellä Safety-Deckin perään ja tuote onkin saanut paljon positiivista palautetta työmailta.
– Tällä hetkellä Safety-Deck on toimivin työturvallisuusratkaisu ontelolaattakuormien purkuun, summaa Ryyppö.