”Rentan ajatus vuokraamisesta sopii meille mainiosti”

Yli kaksi ja puoli vuotta suunniteltu Helsinki Ski Weeks sai huipennuksensa Stadion Sprint kilpailussa 24.2.2022 uudistuneella Olympiastadionilla. Sitä ennen ikonisen urheilupyhätön laduilla oli hiihdetty lähes 100 000 kilometriä kaiken kansan toimesta. Renta on tapahtumassa mukana kumppanina sekä tapahtuman rakentamiseen ja purkamiseen käytettävän kaluston toimittajana. Hiihtoviikot näyttävät tietä tulevaisuuden tuotannoille. Helsinki Ski Weeks nimittäin järjestetään hiilineutraalina tapahtumana.

Teksti: Simo Vilhunen / simovilhunen.com

 

”Helsingissä ei viiden vuoden päästä järjestetä yhtään isoa tapahtumaa, jolla ei olisi nollahiilijalanjälki tavoitteena.”

 

Näin latasi hiihtoliiton kaupallinen johtaja Jari-Pekka Jouppi Renttaaja-podcastissa vieraillessaan, ja kutsui suurien tapahtumien pyrkimystä hiilineutraaliuteen uudeksi normaaliksi.

Hiilineutraali, englanniksi carbon neutral, viittaa tuotteeseen, yritykseen, valtioon tai tässä tapauksessa tapahtumaan, joka tuottaa vain sen verran hiilidioksidipäästöjä kuin se pystyy sitomaan. Nollahiilijalanjälkeen pyrittäessä tärkeintä on estää vältettävissä olevien päästöjen syntymistä, valita mahdolisimman vähäpäästöisiä ratkaisuja ja viimesijaisena keinona kompensoida syntyneet päästöt.

Jouppi kertoi, että pyrkimys hiilineutraaliuteen vastaa sekä Helsingin kaupungin että Hiihtoliiton tahtotilaa.

Miten suurtapahtumasta voidaan tehdä hiilineutraali? Se onkin varsin mielenkiintoinen kysymys, johon liittyy monta erillistä vastausta.Tarkastellaan asiaa jakamalla tapahtuma projektina neljään vaiheeseen; suunnitteluun, rakentamiseen, itse tapahtumaan ja purkuun.

 

Rahoille vastinetta

 

Helsinki Ski Weeks on kertonut tiedostavansa, että tapahtumasta syntyy väistämättä hiilijalanjälki.

Hiilidioksiidipäästöjen suuruus mitataan ja summa kompensoidaan sijoittamalla ilmastokumppanin kautta hankkeisiin, jotka edistävät hiilinielujen syntymistä. Näin lopputulemana sijoituksen myötä maaperään sitoutuu yhtä paljon hiiltä kuin tapahtuman toiminta on sitä ilmakehään päästänyt. Jouppi kertoi podcastissa, että aika iso osa Suomeen tuotetuista hiilinieluista on ennallistettavia soita, sillä suo on Joupin mukaan tutkitusti 11 kertaa tehokkaampi hiilinielu kuin metsä.

Helsinki Ski Weeksin päästöjen mitattu kokonaismäärä tullaan kertomaan ja sille etsitään sopiva kompensointihanke, Jouppi lupaa. Tarkkaa arviota päästöistä ei ennen projektin päätöstä pystytä määrittämään, varsinkaan kun kyse on täysin uudesta konseptista.

Kompensointia tärkeämpää on yrittää löytää keinoja, jolla päästöjä voidaan pienentää tai kokonaan eliminoida.

Suuri osa tapahtuman päästöistä liittyy ihmisten saapumiseen paikalle. Tämä otettiin huomioon jo suunnittelussa ajankohdan ja paikan valinnalla. Urheilijat saapuvat Pekingin olympialaisista Lahteen, Salpausselän kisoihin. Ajoittamalla Stadion Sprint -tapahtuma juuri ennen Salpausselän kisoja voidaan välttää suuri määrä lentoliikenteen päästöjä.

Olympiastadionin keskeinen sijainti mahdollisti ihmisten sujuvan saapumisen joukkoliikennettä hyödyntäen. Pelkästään HSL-alueella asuu 1,3 miljoonaa ihmistä, ja kantakaupungista on normaalisti pitkä matka hiihtoladulle. Nyt kuukauden mittainen ilmainen hiihtomahdollisuus saatiin avattua Helsingin sydämeen. Tätä hyödynsivät esimerkiksi koululaisryhmät.

Samalla upeasti remontoidulle Olympiastadionin kenttäalueelle saatiin kaivattua, vahvaa talviajan käyttöä. Jouppi kertoi Renttaaja-podcastissa anekdoottina erään hiihtäjän todenneen, että hänestä tuntui ensimmäistä kertaa stadionin remonttirahoille löytyneen oikeaa vastinetta.

Se lienee mielipidekysymys.

Fakta sen sijaan on, että tehokas käyttöaste on myös rakennuskoneiden kohdalla erittäin tärkeä asia. Niin ympäristön kuin rahan kantilta. Korkea todellinen käyttöaste on yksi selittävä tekijä sen takana, miksi vuokraaminen on myös ympäristölle parempi vaihtoehto kuin omistaminen.

 

Optimointi on kaikille vastuullista ja kokonaisedullista

 

”Rentan konsepti vuokraamiseen sopii meille erinomaisesti. Rakentamisessa meillä oli siellä trukkia, pyörökuormaajaa, kurottajaa ja ties mitä työkalua. Meille oli hieno mahdollisuus vuokrata ne vain siksi ajaksi kun niitä tarvittiin, eikä seisotettu niitä kuormaajia siellä nurkissa odottamassa koko kuukautta, että milloin niitä taas tarvitaan. Rentan ideologia, että kierrätetään koneita, ja sitä kautta tehdään kiertotaloutta, istui meidän vastuullisuustoimintaan erinomaisesti. Ollaan tässä Rentan kanssa todella löydetty toisemme”, Jouppi kiitteli podcastissa.

Helsinki Ski Weeks oli Olympiastadionin näkökulmasta täysin uudenlainen tapahtuma. Se tarkoitti väistämättä myös teknisiä haasteita rakentamisen suhteen. Itse rakentaminen vei aikaa noin pari viikkoa ja purku aikanaan puolitoista viikkoa.

Juoksurata, eli Mondoalue, piti suojata erittäin tarkasti. Muitakin paikkoja piti suojata ja eristää. 200 metriä pitkä kentänlaitaa kiertävä digitaalinen mainospinta vaati sähkösuunnitelman sekä koko joukon keskuksia, kaapeleita ja suojakouruja. Jouppi kertoi Rentan sähköpuolen olleen tässä hyvänä apuna.

Helsinki Ski Weeksissä pyrittiin noudattamaan kiertotalouden ja kestävän kehityksen periaatteita. Tämä tarkoitti pyrkimystä mahdollisimman pieneen jätemäärään ja mahdollisimman suureen materiaalien uusiokäyttöön. Tapahtumassa hyödynnettiin somistamista valoilla ja LED-tekniikalla.

 

”Pannaan kiertoon vaan”

 

Tapahtumassa oli käytössä runsaasti Rentan vuokrakalustoa, joihin sovellettiin kahta periaatetta. 1) Valittiin mahdollisimman vähäpäästöinen kalusto, ja 2) kaluston määrä optimoitiin vaiheistamalla projekti ja pitämällä Olympiastadionilla vain sellaista kalustoa, jolle oli käyttöä.

”Taustalla on kaksi syytä. Ensimmäinen on ihan kustannustekijä. Miksi seisottaa jotain konetta paikan päällä, jos ei sillä ole käyttöä, kun siitä tulee kuitenkin vuokrakulut? Toinen on vastuullisuus. Me ei oteta koneita seisomaan eikä oteta turhia koneita. Ollaan mietitty tosi tarkkaan mitä koneita tarvitaan ja missä kohtaa? Sitten niitä koneita kierrätetään.”

”Meillä on ollut esimerkiksi sähkökäyttöinen pyöräkuormaaja, joka on täällä nyt kolmannella keikalla. Se oli ensin pari päivää. Sitten se oli jossain muualla. Sitten se oli pari päivää. Nyt se on ollut pari päivää ja maanantaina lähtee taas seuraavalle keikalle.”

”Se menee juuri tuon Rentan ideologian mukaan, että jos kone on meillä tyhjän panttina, niin jossain muualla sitä voidaan tarvita. Pannaan kiertoon vaan. Silloin se on kaikille sekä vastuullista, että kokonaisedullista”, Jouppi summaa.