Renta 5 vuotta – Kohti konevuokrauksen vallankumousta

Viiden vuoden ikään ehtineen Rentan tarina on ollut vauhdikkaampi ja vaiherikkaampi kuin kukaan osasi odottaa. Heinäkuussa 2021 Rentan verkostossa oli jo 95 vuokraamoa ja yli 950 työntekijää viidessä maassa.

Teksti: Simo Vilhunen / simovilhunen.com

 

Renta on kertonut alusta saakka avoimesti haluavansa olla houkuttelevin vuokrauskumppani Itämeren alueella. Visiota ei kuitenkaan ole sidottu lukuihin tai markkinaosuuksiin – vaikka näitä konsernijohtaja Kari Aulasmaalta tiedustellaan tiuhaan.

–Vastaan aina, että meidän tavoitteena on yksinkertaisesti luoda hyvä yhtiö.

Viiden vuoden virstanpylvään kohdalta katsottuna polku on kulkenut määrätietoisesti oikeaan suuntaan. Nyt edessä siintää konevuokrauksen seuraava vallankumous – pureutuminen koneiden aitoon käyttöasteeseen työmaalla.

Sitä ennen sopii luoda lyhyt katsaus menneeseen.

 

Selkeä tilaus uudenlaiselle toimijalle

 

Huhtikuussa 2016 Suomen markkinoille lanseerattiin oransseilla tunnuksilla varustettu moderni konevuokraamo. Uuden konseptin takana oli joukko kokeneita konevuokraajia sekä suomalainen pääomasijoittaja Intera Partners.

Yhtenä perustajana toimineen, konsernijohtajan, Kari Aulasmaan mukaan kahden suuren ketjun hallitsemalla Suomen markkinalla oli selkeä tilaus uudelle toimijalle. Konevuokrauksen penetraatioaste oli vielä tuolloin Suomessa selkeästi Ruotsia alhaisempi. Kilpailun puute oli alkanut näkymään asiakaskokemuksessa. Konevuokraus ei ollut vielä herännyt digitalisaatioon muiden alojen tapaan.

Aika oli kypsä haastajalle.

Alussa yhtiön alustaksi ostettiin kolme pk-yritystä pääkaupunkiseudulta, joiden omistajat ja avainhenkilöt siirtyivät Rentan palvelukseen myös Rentan osakkeenomistajina. Tämä sopi Rentan arvopohjaan, jonka ytimessä ovat paikallinen päätöksenteko ja yrittäjämäinen asenne.

Rentan filosofiassa korostuvat luottamus ja kunnioitus sekä kevyt ja ketterä organisaatiorakenne. Työtä tehdään paikallisissa tiimeissä, joita ei kuristeta byrokratialla tai mikromanageroinnilla ylhäältä päin.

Näiden periaatteiden seurauksena on syntynyt sekä kilpailukykyinen kulurakenne että sitoutunut, hyvinvoiva työyhteisö. Renttaajat viihtyvät työssään. Asiakkaat nauttivat hyvästä palvelusta. Luottamus ansaitaan lupaukset pitämällä.

 

Mikkelin Renta vuonna 2016. Mikkeli oli ensimmäisiä kaupunkeja, joihin perustettiin Rentan vuokraamo.

 

Puhtaalle pöydälle kattaus moderneja ratkaisuja

Renta on alusta saakka halunnut olla alan modernein toimija, sillä uudet teknologiat tarjoavat ratkaisuja moniin konevuokrauksen keskeisiin haasteisiin.

Rentan visiossa konevuokrauksesta tehdään avoimempaa, yksinkertaisempaa ja helpompaa innovaatioiden avulla. Teknologian ei ole tarkoitus korvata ihmisiä, vaan kasvattaa ihmisten kykyjä.

Kevään 2016 ja kevään 2018 välillä Suomen vuokraamoverkostoa kasvatettiin voimakkaasti. Samalla Renta vahvisti organisaatiotaan ja valmisteli kansainvälistymistään.

Kesäkuussa 2017 Renta julkaisi toimialan ensimmäisen vuokraus- ja kalustonhallintasovelluksen – Renta Easyn. Sovelluksen avulla asiakas pystyi esimerkiksi näkemään vuokralla olevan kaluston työmaittain sekä hoitamaan kaluston tilaukset, palautukset sekä huolto- ja tankkauspalveluiden tilauksen.

Syksyllä 2017 kaikki Rentan omistamat yhtiöt saivat yhdenmukaisen ilmeen. Samalla lanseerattiin Renta Telineet -brändi.

Tammikuussa 2018 Renta vahvisti yritysoston myötä työmaapalveluiden tarjontaa. Työmaatilojen, sähköistyksen, valaistuksen, olosuhdehallinnan sekä suunnittelu- ja asennuspalveluiden osaamisen myötä Renta pystyi palvelemaan työmaita hyvin kokonaisvaltaisesti.

 

Rentan porukkaa esittelemässä tuoreen yrityksen toimintaa Maxpo-messuilla vuonna 2017.

 

Renta laajenee Itämeren alueella

 

Vision mukaiset ensimmäiset askeleet Itämeren yli otettiin kesällä 2018.

Kesäkuussa Renta laajentui ensimmäisellä yritysostolla Ruotsiin, ja saman vuoden lokakuussa vuorossa oli Norja. Hankittujen yhtiöiden paikallisuuteen ja asiakaslähtöisyyteen nojaava yrityskulttuuri istui hyvin Rentan filosofiaan.

2019 keväällä myös Ruotsin ja Norjan toimipisteissä vedettiin Rentan oranssit liput salkoon. Yhteinen nimi, logo, oranssi värimaailma sekä muut visuaaliset tunnukset rakensivat henkeä ja helpottivat yhteistoimintaa maiden välillä.

Syyskuussa 2019 Renta Group Oy perusti tytäryhtiön Puolaan, ja nimitti Puolan maajohtajaksi sekä konsernin johtoryhmän jäseneksi Tomasz Walawenderin. Puolan ensimmäiset Renta konevuokraamot avattiin keväällä 2020 – keskellä haastavia aikoja.

2021 keväällä Renta otti ensimmäiset askeleet Tanskan markkinoille.

 

Vuonna 2019 Renta otti isoja askelia digitalisaation saralla, tekoälyä, virtuaalitodellisuutta ja koneiden telematiikkatietoja hyödyntäen. Tällä tiellä jatketaan edelleen.

 

Digijohtajan kyydissä kohti seuraavaa vallankumousta

 

Vuonna 2019 Renta otti isoja harppauksia digitalisaation saralla, tekoälyä, virtuaalitodellisuutta ja koneiden telematiikkatietoja hyödyntäen. Asiakkaan Renta Easy -sovellus uusiutui, minkä lisäksi työmaatilojen suunnittelu- ja visualisointiohjelmat Renta Modules ja Renta Visuals julkaistiin.

Lisäksi Renta otti käyttöön oman DigiOffice-tiimin kehittämät sovellukset; Renta Tools kaluston ylläpitoon, Renta Task työn läpinäkyvyyteen, Renta Pro telinetyön toiminnanohjaukseen ja Renta One myyjien sekä taloushallinnon raportointiin.

Sovellusperheen ja suorituskyvyn ytimessä on käyttäjän tarpeisiin mukautuva Renta Easy, joka tarjoaa reaaliaikaisen, selkeän tilannekuvan kaikkeen vuokralla olevan kalustoon ja kustannuksiin. Muut sovellukset auttavat ensisijaisesti Rentan omissa prosesseissa, mutta ovat yhteydessä toisiinsa Renta Connect -rajapinnan kautta.

Vuosi 2020 jäi historiaan erityisesti koronapandemian ja siitä seuranneiden poikkeusolojen vuoksi. Renta reagoi lisäämällä etätöitä ja vähentämällä lähikontakteja. Työmaatiloissa syntyi kysyntää pienemmille yksiköille ja erityisratkaisuille, kuten läpiajettaville koronatestauspisteille.

Pandemia myös kiihdytti digitaalisen asioinnin kysyntää. Renta Easy vastasi tähän tarpeeseen, ja sovelluksen käyttäjämäärä kasvoi voimakkaasti.

Etäyhteyksien tarve kasvoi myös työmaalla. Loppuvuodesta 2020 Renta lanseerasi valmiilla IT-ratkaisuilla ja yhteyksillä varustetut ja kalustetut älykkäät työmaatilat.

Kaikki digiratkaisut tukevat lopulta samoja perustavoitteita: parempi asiakaskokemus, lisää avoimuutta, tehokkuutta ja vaivattomuutta kaluston hallintaan.

Rentan rakentamat digikyvyt ja kalustosta saatava data vievät meitä vauhdilla kohti tilannetta, jossa asiakkaat pääsevät Renta Easyn kautta pureutumaan koneiden ja laitteiden todelliseen käyttöasteeseen työmaalla – reaaliajassa.

Tätä voi kutsua konevuokrauksen seuraavaksi vallankumoukseksi.

 

Kestävämpi, kilpailukykyisempi kiertotalous

 

Koneiden todellisen käyttöasteen kasvattaminen on hyvä asia niin Rentalle, rakentajille kuin ympäristölle. Ylimääräinen kalusto kannattaa palauttaa ja väärän kokoinen kone vaihtaa sopivaan. Lopputulemana samat työt saadaan tehtyä pienemmällä määrällä sopivampia koneita, mikä kuluttaa vähemmän raaka-aineita ja pienentää ilmastopäästöjä koko pitkän ketjun varrelta.

Maailmaa koettelee kestävyyskriisi. Meidän pitää löytää toimintamalleja, jotka tuottavat vähemmän päästöjä ja kuluttavat vähemmän luonnonvaroja.

Renta on sitoutunut pienentämään rakennuskonevuokrauksen hiilijalanjälkeä, kasvattamaan sähkökäyttöisten koneiden osuutta, nostamaan kaluston tehokasta käyttöastetta sekä tekemään vastuullisten ratkaisujen käytöstä helpompaa meille kaikille.

Moderni konevuokraus on resurssien tehokkaaseen jakamiseen perustuvan kiertotalouden ytimessä. Rentan avulla asiakkaat voivat vähentää oman toimintansa ympäristövaikutuksia.

Rentan arvot ovat viiden vuoden aikana vain lujittuneet. Asiakkaan ymmärtäminen, yrittäjämäisyys, luotettavuus ja innovatiivisuus eivät ole sananhelinää. Ne ovat läsnä renttaajien kymmenissä tuhansissa arjen teoissa ja päätöksissä joka päivä.

Rentan ajatusmaailmassa luotettavuus pitää sisällään vastuun niin asiakkaista, henkilöstöstä, ympäristöstä kuin yhteiskunnasta laajemmin.

Kovan kasvun ja kehityksen keskellä on hyvä muistaa myös perusasiat. Rentalla ihmiset tulevat ensin. Tätä kuvaa Kari Aulasmaan vastaus kysymykseen mikä on Rentan menestyksen takana?

-Juuri se sama mikä tähänkin asti – hyvät, motivoituneet, paikalliset osaajat, jotka toimipisteissä vuokrausta tekevät. Sieltä tulokset tulevat, eivät mistään muualta.

 

 

2015 Päätös uudenlaisesta konevuokraamosta

Vuonna 2015 pieni joukko kokeneita rakennuskone- ja laitevuokrauksen ammattilaisia teki yhdessä pääomasijoittaja Intera Partnersin kanssa päätöksen uudenlaisen vuokraamokonseptin luomisesta.

 

2016 Alusta Suomen vuokraamoverkostolle

Varsinainen liiketoiminta luotiin kolmen tunnetun suomalaisen yrityksen liiketoimintojen pohjalle. Uuden yhtiön osaksi ostettiin Kymppi-Yhtiöt Oy, Jasoca Oy ja Kehä-Kone Oy.

Rentan brändi lanseerattiin markkinoille huhtikuussa 2016.

 

2017 Kasvua ja innovaatioita

Rakennusalan markkinatilanne oli Rentalle otollinen, ja toiminnan laajentumisen ajoitus onnistui erinomaisesti. Kesäkuussa 2017 julkaistiin ensimmäinen versio Renta Easy -vuokraus- ja kalustonhallintasovelluksesta. Syksyllä 2017 kaikki brändit yhdenmukaistettiin ja Telinekympin brändistä tuli Renta Telineet.

 

2018 Renta laajenee Ruotsiin ja Norjaan

2018 alkuvuodesta Renta jatkoi laajentumista sekä maantieteellisesti että palveluvalikoimaltaan.

Tammikuussa Renta Group osti Suomen Työmaapalveluiden koko osakekannan, vahvistaen osaamistaan kokonaisvaltaisena työmaapalveluiden tarjoajana.

 

2019 Renta-brändi vahvistuu ja uudet innovaatiot mullistavat toimialaa

2019 keväällä käynnistyi Ruotsin ja Norjan yhtiöiden siirtymä Renta-brändin alle. Yhteinen Renta-logo, oranssi värimaailma sekä muut visuaaliset tunnukset rakensivat yhteishenkeä ja helpottivat yhteistoimintaa.

Suomessa Renta Group -konserniin tammikuusta 2018 kuulunut Suomen Työmaapalvelut Oy fuusioitui osaksi Renta Oy:tä.

Syyskuussa 2019 Renta Group Oy perusti tytäryhtiön Puolaan.

 

2020 Renta kasvoi myös koronavuonna

Koronapandemia pakotti koko maailman mukautumaan poikkeustilaan. Etäyhteyksien käyttö ja tarve kasvoi räjähdysmäisesti. Loppuvuodesta 2020 Renta lanseerasi valmiilla IT-ratkaisuilla ja yhteyksillä varustetut ja kalustetut älykkäät työmaatilat.

6. huhtikuuta 2020 avattiin Puolan ensimmäinen Renta konevuokraamo Katowicessa. Muutamien viikkojen päästä avattiin myös Krakovan ja Wroclawin vuokraamot.

Vuoden 2020 lopussa Rentalla oli 78 toimipistettä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Puolassa.