Pyhä World Para Snowboard World Cup 2019 – Mikko Wendelinin muistolle

Pyhätunturin maailmancupin oli määrä merkitä Matti Suur-Hamarin paluuta radalle keväisen loukkaantumisen jäljiltä. Pyhän kisaväen ja koko paralumilautailun perheen pysäytti kuitenkin odottamaton suru. Paralumilautailun eteen merkittävän työn tehnyt, Matin sekä monen muun luottovalmentajana toiminut Mikko Wendelin menehtyi äkillisesti Pyhätunturilla.

Teksti & Kuvat: Simo Vilhunen / simovilhunen.com

 

Kilpailu laskettiin tunnemyrskyn vallassa, Mikon muistolle. Maaliportilla silmät kostuivat menetyksen johdosta. Ensimmäinen askel eteenpäin oli otettu, ja Matti Suur-Hamari löysi tiistain kilpailun jälkeisissä sanoissaan myös aihetta ylpeyteen:

– Päivähän oli henkisesti tosi rankka, kuten koko viikko sen johdosta mitä Mikolle kävi. On ollut iso surutaakka kannettavana, mutta olen tosi ylpeä itsestäni ja koko meidän tiimistä, että päästiin starttiportille ja kisaamaan. Sitä Mikko olisi pohjimmiltaan halunnut. Meidän tiimin nuorin jäbä Ben Tudhope näytti ja otti mahdollisesti ensimmäisen crossin kultamitalinsa, Suur-Hamari kertoi kilpailun jälkeen.

Suur-Hamarille itselleen jäi käteen kolmas sija, taisteltuaan ensimmäisen kilpailun voitosta viimeiseen isoon hyppyyn saakka:

– Sun Qi sai tosi hyvän lähdön isossa finaalissa ja seurasin häntä ihan kannoilla, mutta kaverilla sitten meni iso hyppy pitkäksi ja veti tosi pahat pannut flätille. Itse kun olin vain puoli laudan mittaa jäljessä, niin jouduin tekemään töitä, etten aja kaverin niskaan. Itse menin myös melkein verkkoihin. Kun ei enää ollut mihinkään kiire, niin jäin auttamaan kaveria hapen otossa ja kun kaikki vaikutti olevan hyvin, niin rauhassa pystyin lipumaan maaliin. Sijoituksista viis, mutta tuntuu siltä, että voin olla itsestäni ja koko tiimistämme ylpeä. Mikko olisi varmasti myös. Nyt on yksi steppi otettu ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, Suur-Hamari kommentoi.

 

Matti Suur-Hamari

Jäähyväiset rakkaalle valmentajalle

Pyhällä käytiin samalla viikolla kaksi paracrossin maailmancupin kilpailua. Toinen päivä valkeni lumisateisena, joka teki radasta huomattavasti hitaamman. Pehmeällä radalla oli käytännössä vain yksi nopeampi linja, joten ohittaminen oli hankalaa. Suur-Hamari vastasi ensimmäisellä karsintalaskullaan kenties kilpailun hienoimmasta ohituksesta painettuaan ensimmäisen hypyn jälkeen seuraavassa kaarteessa nopeaa linjaa kolmannelta sijalta kärkeen. Semifinaalissa tiimikaverit antoivat Matin maistaa omaa lääkettään, ja jättivät miehen kolmanneksi ja sitä kautta pikkufinaaliin, jonka voitti.

– Mitä olen pojille treenileireillä puhunut, että luukut on laitettava kiinni ja ottakaa oma tila radalla, niin senhän pojat otti eikä mulla ollut mitään mahdollisuuksia. Radalla oli tänään yksi nopea linja, ja kun Ben ajoi minut siitä ulos, niin oli kuin olisi jarrut lyöty päälle. Pojat työnsi sisälinjalle, mistä jouduin ihan työntämään kepin oikealle puolelle, Suur-Hamari analysoi.

 

Suur-Hamari ei jäänyt harmittelemaan viidettä sijaansa, vaan iloitsi tiimikavereidensa menestyksestä.

– On älyttämän siistiä, että nuoret nostaa tasoa ja oikeasti saadaan kisoja aikaan. Joutuvat nestoritkin laittamaan parastaan jos haluavat pärjätä, ja se on tämän lajin suola, Suur-Hamari kommentoi.

Tuplakultaa Suur-Hamarin sarjassa ottanut tiimikaveri Ben Tudhope kohotti kumpanakin iltana palkintopallilla sormen otsalleen, symboloiden Mikko Wendelinin johtamaa Team Unicornia. Kilpailun päätösjuhlissa Calle-talossa Team Unicorn – eli Suur-Hamari, Tudhope sekä toiseksi sijoittunut Alex Massie nousivat lavalle yhdessä valmentaja Pär Sundqvistin kanssa kiittääkseen paralumilautailun yhteisöä tuesta ja osoittaakseen kunnioitusta edesmenneelle valmentajalle.

Mikko Wendelin olisi varmasti ollut ylpeä nähdessään kolme valmennettavaansa palkintopallilla.

 

Alex Massie, Ben Tudhope, Matti Suur-Hamari ja Pär Sundqvist.