Miten käytän alipaineistajaa?

Hallitsematon pöly aiheuttaa merkittävää haittaa ihmisten terveydelle ja hankkeen laadulle, aikataululle sekä kustannuksille. Kaikkialle levinnyttä hienojakoista pölyä on kallista ja jopa mahdotonta siivota jälkikäteen. Siksi pöly kannattaa ottaa talteen heti syntypisteessä kohdepoistolla ja rajoittaa sen leviämistä osastoinnilla ja alipaineistajalla. Alipaineistajaa oikein käyttämällä rakennus- ja remonttipölyn leviämistä voidaan rajoittaa hyvin tehokkaasti.

Mikä on alipaineistaja ja miten se toimii?

Alipaineistaja on ilmanpuhdistin, joka voi samanaikaisesti alipaineistaa tilan. Sitä käytetään erityisesti pölynhallinnassa.

Kun alipaineistaja kytketään päälle, se imee likaista ilmaa suodattimien läpi ja puhaltaa puhdasta ilmaa poistoputkesta ulos. Tällä voidaan luoda alipaine osastoituun tilaan, estää pölyn leviäminen muualle ja poistaa pölyä osaston ilmasta.

Katso oheiselta videolta miten alipaineistajaa käytetään:

 

 

Mihin alipaineistajaa voi käyttää?

Rentan alipaineistajat on suunniteltu kovaan työmaakäyttöön ja ammattimaiseen pölynhallintaan.

Alipaineistajia käytetään, kun tehdään pölyä synnyttävää työtä sisätiloissa, kuten hiontaa, sahausta, piikkausta ja purkutöitä. Ne sopivat myös kemikaalipölyn, savujen ja huurujen hallintaan.

Alipaineistajaa voidaan käyttää myös yleisilman puhdistamiseen missä tahansa tilassa.

 

Mihin alipaineistajan toiminta perustuu?

Alipaineistaja imee moottorin avulla ilmaa suodattimien läpi. Alipaineistajiin voi asentaa erilaisia suodattimia käyttötarkoituksen mukaan. Yleensä käytetään ainakin esisuodatinta ja HEPA-suodatinta.

 • Esisuodatin estää karkeaa pölyä päätymästä HEPA-suodattimeen, ja pidentää sen käyttöikää.
 • HEPA-suodatin (lyhenne sanoista High Efficiency Particulate Air filter) poistaa 99,95% 0,2 mikronin kokoisista partikkeleista, kuten kvartsipölystä, itiöistä ja bakteereista.
 • Lisävarusteena myytävä aktiivihiilisuodatin suodattaa ilmasta hajut, kaasumaiset epäpuhtaudet, orgaaniset yhdisteet ja käryt. Hiilisuodattimia käytetään paljon ilman puhdistamiseen eri teollisuuden aloilla, koska esimerkiksi dieselkäryt ja ilman myrkkypitoisuudet imeytyvät aktiivihiileen.

 

 

Miten valitsen oikean alipaineistajan?

Valitse alipaineistaja työn ja osaston tilavuuden mukaan. Esimerkkejä Rentan valikoimasta:

 • Hepamatic 710: 9 kg, 0-720 m³/h, sopii pieniin tiloihin.
 • Hepamatic 1500: 18 kg, 0-1500 m³/h, sopii automaattiseen paineen tasaamiseen.
 • BOS Clean XLI: 44 kg, 0-4000 m³/h, sopii suuriin tiloihin.

 

TUTUSTU KALUSTOON

Mitä alipaineistajan käytössä pitää huomioida?

 • Kohdepoisto: Käytä aina myös erillistä kohdepoistolaitetta, kuten HEPA-imuria.
 • Esisuodatin: Vaihda esisuodatin riittävän usein, jotta HEPA-suodatin ei tukkeudu.
 • HEPA-suodatin: Älä yritä puhdistaa HEPA-suodatinta paineilmalla tai imuroimalla.
 • Osastointi: eristetään pölyävä alue esimerkiksi teippaamalla aukot ja ilmanvaihto umpeen, järjestetään korvausilmalle aukko riittävän kauas alipaineistajasta
 • Henkilökohtainen suojaus: tiloissa joissa pölyä syntyy täytyy käyttää hengityssuojainta, myös varsinaisen pölyävän työn ulkopuolella, kunnes tila on kokonaan siivottu

 

 

Milloin vaihdan suodattimet?

Alipaineistajassa on tunnistin, joka ilmoittaa, kun HEPA-suodatin tarvitsee vaihtoa. Suodattimet vaihdetaan sammuttamalla laite ja asentamalla uusi suodatin paikoilleen videon ohjeiden mukaisesti.

Esisuodatin vaihdetaan avaamalla pikalukko ja kiinnittämällä uusi suodatin kehykseen. Esisuodattimen vaihtoväli riippuu hieman siitä kuinka pölyävästä työstä on kyse. Saat meiltä tähän työhön sopivan ohjeistuksen.

 

Lisätietoa pölynhallinnasta

Jos tarvitset apua pölynhallinnassa, ota yhteyttä lähimpään Rentan toimipisteeseen. Rentalla on pölynhallinnan ja olosuhdehallinnan asiantuntijoita, jotka auttavat projektisi tarpeissa.

Voimme tehdä projektiisi pölynhallintasuunnitelman ja vuokrata siinä tarvittavat laitteet.

 

OTA YHTEYTTÄ