Mikä on paras tapa puhdistaa sadevesikourut eli rännit?

Miksi rännit kannattaa puhdistaa säännöllisesti?

 

– Sadevedet ohjautuvat oikeaan paikkaan, tällä estetään esimerkiksi mahdollisia kosteusvaurioita ja veden päätymistä rakenteisiin
– Samalla tarkastetaan rännien ja katon kunto mahdollisten vaurioiden varalta, talven lumien jäljiltä (saumat, jiirit, pellitykset, läpiviennit, kattotuotteet, katon pinta)
– Estetään kourujen sammaloitumista, ruostumista ja muuta ennenaikaista ikääntymistä

 

Milloin rännit kannattaa puhdistaa?

 

Hyvä tapa on puhdistaa rännit kahdesti vuodessa; keväällä ja syksyllä. Puhdistus kannattaa tehdä aurinkoisella, lämpimällä ja kuivalla säällä. Tällöin pienet korjaustoimenpiteet, kuten silikonisaumaukset ja tulppaukset, pääsevät kovettumaan.

 

Miten rännit puhdistetaan?

 

– Ensin huomioidaan työturvallisuus: käytetään henkilönostinta, putoamisen estoa, suojalaseja ja suojahanskoja, sekä huomioidaan työskentelyalueen alapuolisen alueen turvallisuus putoamisvahinkojen varalta estämällä pääsy sinne esimerkiksi lippusiimalla

– Edetään puhdistuksessa ylhäältä alaspäin, samaan suuntaan kuin vesi valuu, järjestelmällisesti harjaten ränniä pitkin kohti syöksytorvea

– Roskia ei kannata työntää syöksytorveen vaan kerätä ne käsin tai muovisella ränniin sopivalla puutarhalapiolla suoraan säkkiin

– Lopuksi kannattaa huuhdella kourut vesiletkulla tai matalapainepesurilla. Rännit voi pyyhkiä sienellä, rätillä tai pehmeällä harjalla. Tarvittaessa käytetään mietoa pesuainetta. Voimakkaat pesuaineet tai painepesuri voivat vahingoittaa kouruja.

 

 

Mitä välineitä rännien puhdistamiseen tarvitaan?

 

Henkilönostin: suosittelemme henkilönostinta parempana vaihtoehtona maasta, telineeltä tai katolta käsin työskentelemisen sijaan. Emme suosittele tikapuilta työskentelemistä.

Putoamissuojaimet: henkilönostimen yhteydessä kiinnittäydytään valjailla koriin. Katolta työskentelyä emme suosittele kuin ammattilaisille, sillä tähän tarvitaan valjaat, niille oikeat kiinnityspisteet sekä tarvittava tietotaito turvalliseen työskentelyyn

Henkilösuojaimet ja varusteet: kypärä, suojalasit, työhanskat, tukevat ja pitävät kengät

Harja, lapio ja säkki roskien puhdistukseen

Sieni, rätti tai pehmeä harja rännin pesuun

Vesiletku tai matalapainepesuri rännien huuhteluun

 

Miksi käyttäisin henkilönostinta rännien puhdistuksessa?

 

Käyttämällä henkilönostinta sadevesikourujen puhdistuksessa voidaan merkittävästi parantaa työturvallisuutta, tehokkuutta ja käytännöllisyyttä erityisesti silloin, kun kourut sijaitsevat korkealla tai vaikeasti saavutettavissa paikoissa. Saat paremman ja turvallisemman työasennon sekä näkyvyyden kouruun ilman turhia riskejä.

 

Turvallisuus: Henkilönostin tarjoaa vakaan ja turvallisen alustan työskennellä korkealla. Se vähentää merkittävästi riskiä putoamiselle tai loukkaantumiselle, erityisesti verrattuna perinteisiin tikapuihin tai telineisiin.

Pääsy vaikeisiin paikkoihin: Joissakin tapauksissa sadevesikourut sijaitsevat vaikeasti saavutettavissa paikoissa, kuten korkealla olevien ikkunoiden tai katon lähellä. Henkilönostin mahdollistaa tarkemman pääsyn näihin paikkoihin, mikä helpottaa puhdistustyötä.

Nopeus ja tehokkuus: Henkilönostin voi mahdollistaa nopeamman ja tehokkaamman puhdistustyön, koska se tarjoaa paremman näkyvyyden ja liikkumisen mahdollisuuden korkealla.

Monipuolisuus: voit valita sopivan nostimen omiin tarpeisiisi ja käyttöympäristöösi. Esimerkiksi nivelpuomi- ja teleskooppinostimet tarjoavat monipuolisen ulottuman, mikä tekee niistä ihanteellisia vaikeasti saavutettavien kohteiden puhdistamiseen.

Käytännöllisyys: voit säätää työkorkeuden tarpeen mukaan ilman, että sinun tarvitsee siirtää ja asettaa uudelleen tikapuita tai telineitä. Tämä tekee työskentelystä mukavampaa ja vähentää rasitusta.

 

Joitain tyypillisiä virheitä

 

– Kiivetään tikkailta ja kurotellaan – suuri putoamisvaara ja tapaturmavaara

– Ei käytetä putoamisvarmistusta eli valjaita

– Ei huomioida puhdistettavan kourun alla olevien turvallisuutta

– Tungetaan roskia kourusta syöksytorveen

 

 

Tutustu henkilönostimiin