Haastattelussa Renta Groupin toimitusjohtaja Kari Aulasmaa

Renta Group on kasvanut sellaisin askelin, että viime vuoden asiat alkavat olla kaukaista historiaa. Ruotsissa vedetään jo Suomen työmailta tuttua oranssia pintaa kyltteihin ja kalustoon. Konsernijohtaja Kari Aulasmaa vakuuttaa haastattelussa, että Rentan perusarvot pysyvät kirkkaina myös kasvun ja kehityksen keskellä.

Teksti: Simo Vilhunen / simovilhunen.com

Kari Aulasmaa, mitä Rentalle Groupille kuuluu keväällä 2019?

Rentalle kuuluu pelkästään hyvää.

Viime vuosi oli vahva kansainvälistymisen käynnistymisen vuosi. Saimme puolessa vuodessa hyvän jalansijan Ruotsista ja liiketoiminta siellä kaksinkertaistui hyvin nopeasti. Vuoden lopulla menimme Norjaan, ja siellä asiat ovat lähteneet etenemään hienosti. Suomessakin kasvu jatkuu vauhdikkaana. Käyrät ovat ylöspäin kaikissa mittareissa.

Henki on hyvä ja kunto on kova. Myös tuloksellisesti olemme saaneet hyvän startin tähän vuoteen.

 

Mikä mielestäsi on tuloksen takana?

Tuloksen takana on juuri se sama mikä tähänkin asti – hyvät, motivoituneet, paikalliset osaajat jotka toimipisteillä ja työmailla vuokrausta tekevät. Sieltä tulokset tulevat, eivät ne mistään muualtakaan tule.

 

Renta Sverige on hiljattain alkanut toimimaan Renta-brändillä. Miten uudistus on otettu vastaan? Minkälaiset fiilikset siitä sinulle heräävät?

No, kyseessä on vielä kovin nuori tarina, ja meillä on siellä entisestään useita eri brändejä ja yhtiöitä. Helmikuun lopulla Ruotsin länsirannikolta käynnistyi toimintojen uudelleenbrändäys. Vuoden 2019 aikana kaikki tulee suunnitellusti siirtymään Renta-brändin alle.

Tässä kun olen Ruotsissa vuokraamoja kiertänyt, voin sanoa että Rentan väki on innoissaan ja motivoitunut ilmeen ja toimintojen yhtenäistämiseen. Se tulee helpottamaan meidän yhteistä tekemistä ja yhteishenkeä monella tavalla. Yhteisen univormun päälle vetäminen on iso teema tänä vuonna.

Kohta näemme miten markkinat ja asiakkaat ottavat uudistuksen vastaan. Muutos on hyvin suunniteltu ja valmisteltu. Uskon, että se tulee menemään hyvin.

 

Renta toimii nyt kolmessa maassa. Minkälaista yhteistyö eri maiden välillä on ollut?

Mielestäni yhteistyö on ollut alusta asti hyvää. Se ei ole meille mikään yllätys, sillä olemme huolella tutustuneet ihmisiin ennen kuin kauppoja on tehty. Olemme yhdessä tehneet suunnitelmat tulevaisuutta varten valmiiksi ennen kauppojen loppuun viemistä. Tällä on jo ennen varsinaista alkua varmistettu, että meillä on eri maissa sellaiset tiimit ja johtoryhmät jotka kykenevät yhteistyöhön.

Konsernijohtajana minun ei ole tarvinnut käskeä ketään yhteistyöhön, vaan kaikki on lähtenyt luonnollisista aihioista. Oikeat ihmiset ovat löytäneet vastinkappaleensa toisista maista. Sanoisin jopa, että yhteistyö on ollut itseohjautuvaa kautta linjan.

Norjan ja Ruotsin bisnesyksiköiden välillä yhteistyö on markkinoista johtuen vielä tiiviimpää. Olemme mukana megaluokan infraprojekteissa, joissa maiden väliselle yhteistyölle on kysyntää. Yhtenä esimerkkinä Tukholman E4 ohitustie – Stockholm Förbifart – jonka työmaalla on hyödynnetty norjalaista erikoisnostinkalustoa.

 

Eli leveät hartiat pystyvät kantamaan suurempia taakkoja, ja kalusto liikkuu rajojen yli tarvittaessa?

Juuri näin.

 

Millaisena näet konevuokrauksen markkinan nyt ja lähitulevaisuudessa?

Lyhyttä vastausta tuohon on mahdotonta antaa. Renta toimii eri maiden markkinoilla, joilla on erilaisia alasektoreita, joissa on käynnissä erilaisia trendejä. Kaikki näkevät, että asuntojen uudisrakentaminen on Suomessa ja Ruotsissa laskussa. Ruotsissa puolestaan infrapuoli on valtavassa nosteessa. Molemmissa maissa myös korjausrakentaminen on vahvassa kasvussa. Eri sektoreita pitää ymmärtää.

Markkinan lähitulevaisuus tarkoittaa konevuokrauksessa käytännössä kuluvan vuoden lisäksi paria seuraavaakin vuotta. Ruotsissa markkina on tasainen. Suomessa kasvu tasaantuu. Norjassa konevuokrauksen markkina on tällä hetkellä selvässä kasvussa, ja sama tilanne on myös Baltian maissa ja Puolassa.

Kyllä meille töitä riittää, vaikka voimakkaimman kasvun aika kotimarkkinoillamme Suomessa ja Ruotsissa onkin takana päin.

 

Ympäristöasiat ovat julkisessa keskustelussa erittäin pinnalla ja keskustelu käy kuumana. Mikä Rentan rooli on tässä keskustelussa? Minkälaisia konkreettisia toimia Renta tekee?

Näen tässä kaksi rintamaa. Ensimmäisessä on kyse siitä, miten me pidämme huolta omasta toiminnastamme. Toinen puolestaan liittyy siihen, miten me voimme yhteiskunnallisesti vaikuttaa asioihin.

Omassa toiminnassa ympäristövastuun alle mahtuu pitkä lista asioita, alkaen jätehuollon organisoimisesta, kierrätyksen varmistamisesta ja kalustoon liittyvistä seikoista.

Isoin asia liittyy kone- ja laitevuokrauksen seuraavaan vallankumoukseen. Hyödyntämällä nykyaikaista teknologiaa pääsemme tilanteeseen, jossa voimme pureutua koneiden ja laitteiden aitoon käyttöasteeseen työmaalla.

Lähestymme sitä hetkeä, jossa meiltä alkaa lähteä asiakkaille soittoja; ”hei, et ole kahteen viikkoon käynnistänytkään konetta – tarvitsetko sitä oikeasti siellä?”

Tämä kehitys tulee johtamaan siihen, että samat työt saadaan suoritettua pienemmällä konepopulaatiolla. Se on iso vastuullisuus- ja ympäristöteko. Vähemmän koneita, vähemmän raaka-aineita, vähemmän saastuttavaa teollisuutta. Kyseessä on pitkä ketju ja laaja kysymys.

Uskon, että rakennuskonevuokrauksessa tullaan jossain vaiheessa siirtymään alustatalouteen. Me olemme ottaneet siinä kehityksessä edelläkävijän roolin ihan globaalisti. Kunhan asiakkat ovat valmiita, meillä on täysi valmius päästää heidät sisään meidän järjestelmään tekemään vaikka itse vuokrauksia. Minusta se on tällä toimialalla aika edistyksellistä.

Me haluamme olla moderni toimija ja edelläkävijä digitaalisuudessa. Sitä haluan aina painottaa.

 

Renta on kasvanut kovaa vauhtia ja renttaajien lukumäärä on lisääntynyt huimasti. Minkälaisia asioita mietit tänään, kun ajattelet Rentaa työnantajana?

Porukka on tosiaan kasvanut ja uusia maita on saatu mukaan, mutta ei tässä minusta sen kummempia kasvukipuja ole koettu. Renta-henki on säilynyt hyvänä ja tekemisen meininki on vain vahvistunut.

Me toimimme edelleen paikallisesti. Vaikka väkeä on paljon, Renta koostuu kohtuullisen pienistä paikallisista tiimeistä. Perusfilosofia on pysynyt samana ihan perustamisesta saakka. Me haluamme antaa jatkossakin ihmisille vahvan mandaatin tehdä ratkaisuja, palvella asiakasta ja käyttää luovuuttaan. Nämä ovat ihan keskeisiä arvopohjaisia asioita.

Kun yhtiö kasvaa ja kansainvälistyy, toimintaan tulee uusia sävyjä. Halukkaille ja kyvykkäille avautuu uusia mahdollisuuksia mennä eteenpäin ja kehittyä työssään.

Tulemme myös tulevaisuudessa menemään uusille markkinoille ja kasvamaan. Meillä ei silti edelleenkään ole markkinaosuuksiin sidottuja tavoitteita. Keskitymme luomaan hyvää yhtiötä.

Se tarina jatkuu.

Kari-Aulasmaa-Renta