Skip to content
Sulje

#9 – MINKÄLAISTA KONEVUOKRAAMON ARKI ON? – JARI JUSELIUS, RENTA LAPPEENRANTA

Konevuokrauksessa ei aina aamulla tiedä mihin päivän mittaan päätyy. Toimiston sijasta Renta Lappeenrannan toimipisteen esimies Jari Juselius on löytänyt itsensä esimerkiksi Saimaan kanavan pohjalta kuukulkijan kimpusta. Yllätyksellisyys pitää työn mielenkiintoisena, mutta parhaat puolet löytyvät työkavereista sekä Rentan tekemisen tavasta ja toimintamallista.

Renttaaja-podcastin juontaja Simo Vilhunen kyseli Jarilta konevuokrauksen arjesta. Tämä jakso on erityisesti heille, jotka pohtivat minkälaista työskentely Rentalla on? Ja kannattaisiko hakea töihin jos ala kiinnostaa? Jari ei epäile vastauksessaan: ehdottomasti kyllä.

 

Lappeenrannan Rentalla Jari Juseliuksen vastuulla ovat päivittäiset vuokraamotyöt, työntekijöiden töiden organisointi, päivittäiset huollot, alihankinta, yhteistyökumppanit sekä ostolaskuista huolehtiminen. Toimipisteen esimies käy muihin Lappeenrannan renttaajiin verrattuna vähemmän asennus-, huolto- ja korjaustöissä kentällä.

Ennen nykyistä pestiä Juseliukselle oli ehtinyt kertyä kokemusta pultti- ja ruuviliikkeestä, rautakaupasta, tehdaskunnossapidosta sekä logistiikkapuolen tuotannonsuunnittelusta. Rentassa Juseliusta kiinnostivat uuden yhtiön mahdollisuudet – mahdollisuus päästä luomaan uutta. Myös konevuokraus alana vaikutti kiinnostavalta.

Rentalla Juselius pääsi hyödyntämään monipuolista kokemustaan sekä työuralla kertynyttä kontaktiverkostoa. Vaikka toiminta pyörii koneiden ja laitteiden ympärillä, asioita tehdään ihmisten kanssa. Juselius kertoo nauttivansa erityisesti asiakaskontakteista.

”Se on tämän homman sielu.”

Juselius naurahtaa kysymykselle, tietääkö hän aamulla töihin saapuessaan mitä sinä päivänä on luvassa?

”Yksikään päivä ei ole samanlainen. Ikinä. Tiiän sen, että laitetaan koneet auki ja sitten ruvetaan kattelemaan, että mihin suuntaan lähdetään. Voi olla aivan selvätkin sävelet. Ollaan esimerkiksi suunniteltu että lähdetään tietylle työmaalle viemään tavaraa. Joskus yksi puhelinsoitto voi romuttaa koko pakan. Laitevikojen korjaukset esimerkiksi ovat sellaisia, että asiakkaalla voi olla hyvinkin kiireellinen tarve. Kone pitää saada kuntoon.”

 

Organisointia ja ongelmanratkaisua

Juselius kokee tärkeimmäksi tehtäväkseen tekemisen organisoinnin ja sen varmistamisen, että oikeat koneet, laitteet ja Rentan työntekijät ovat oikeassa paikassa, oikeaan aikaan. Juselius vastaa myös siitä, että laskutus toimii ja toimipisteellä riittää tavaraa. Jatkuva kommunikaatio ja yhteinen tilannekuva ovat tärkeitä.

Mikäli jotain spesifiä tuotetta ei vuokraamosta heti löydy, etsitään korvaava tuote, hyödynnetään Rentan verkostoa tai jälleenvuokrataan vastaava kone muilta toimijoilta. Juselius kertoo, että Lappeenrantaan on myös hankittu joitain koneita mitä muilta toimipisteiltä ei löydy – jos ja kun asiakkaat ovat sellaista toivoneet.

”Hyvin harvoin me tässä Lappeenrannassa myydään eioota. Pyritään aina selvittämään ja järjestämään tarvittava kone.”

Joskus tarve iskee yllättäen, ja asiakkaan projekti seisoo ennen ratkaisun löytymistä. Silloin Juseliuksen on käännettävä kaikki mahdolliset kivet ja mahdollisimman äkkiä. Esimerkkinä Juselius kertoo tilanteesta, jossa maanrakennusliikkeen liikennevalot olivat ilkivallan vuoksi rikki ja urakoitsijan hitsarit seisoivat ohjaamassa liikennettä. Juselius löysi liikennevalot Kotkan toimipisteeltä, ja järjesti kyydin siellä päin käymässä olleelta kuljetusyrittäjältä. Neljä tuntia soiton jälkeen uudet valot olivat toiminnassa.

”Hitsarit sanoivat, etteivät koskaan olleet niin iloisia kuin silloin nähdessään Rentan miehet”, Juselius hekottelee.

 

Intohimo tekemiseen yhdistää renttaajia

Konevuokraajan pitää pystyä tarttumaan melkeinpä hommaan kuin hommaan. Koneiden kirjo on kuitenkin niin valtava, ettei kaikkea pysty eikä tarvitse muistaa. Silloin kollegoiden apu niin omalla toimipisteellä kuin Rentan verkostossa tulee arvoonsa.

”Tässä työssä melkein kaiken voi opetella. Se, että sie haluat oppia ja otat sitä tietoa vastaan on niitä tärkeimpiä juttuja tässä. Meillä tässä Lappeenrannassa oli perustamisvaiheessa kaveri jolla oli kolmenkymmenen vuoden kokemus alalta. Hänellä oli niin luvattoman iso tietotaito. Hän meitä opasti ja ohjeisti tässä. Edelleen meillä on hyvä organisaatio ja yhteistyökumppanit joiden kanssa tietoa voidaan jakaa.”

Monessa yrityksessä ennen Rentaa työskennellyt Juselius kehuu ilmapiiriä ja Rentan työyhteisöä poikkeuksellisen hyväksi. Renttaajia yhdistää Juseliuksen mukaan intohimo tekemiseen.

Intohimoa ruokkivat Juseliuksen mukaan avoimuus, Rentan tapa toimia sekä asiakasta lähelle toimipisteille tuotu päätöksenteko. Näiden ansiosta tekeminen on ketterää, tehokasta ja mukavaa.

”Avoimuus. Se, millä tavalla asioista puhutaan ja miten niistä kerrotaan oli se ihan ensimmäinen asia, josta huomasi, että täällä toimitaan ihan toisella tavalla kuin missään muussa työpaikassa. Tottakai isossa kuvassa isot päätökset tehdään yhtiön johdossa, mutta kun puhutaan pienestä kuvasta, päivittäisestä tekemisestä – ne päätökset tehdään täällä pisteellä”, Juselius kertoo.

 

”Ilo jutella eteläkarjalaisten kanssa”

Jokaisessa ammatissa on omat varjopuolensa. Juselius mainitsee väistämättömät keskeytykset konevuokrauksen haastavimmaksi puoleksi. Toisaalta vaihtelevuus pitää työn myös mielenkiintoisena. Juselius kertoo löytäneensä itsensä esimerkiksi eräänä pakkasaamuna Saimaan kanavan sulun pohjalta kuukulkijan kytkinvikaa selvittämästä.

Parhaita puolia työssä ovat hyvä porukka ja tekemisen itsenäisyys eli lupa toimia suoraan asiakkaiden kanssa.

Rentalla on Suomessa vuokraamoja ympäri maan – Lapista Lounais-Suomen rannikkoseudulle. Juseliuksen mukaan Rentan tapahtumissa on mukava tavata kollegoita. Kuulumisia vaihdetaan myös puhelimitse.

”Ite tässä Lappeenrantalaisena ei niin kiinnitä huomioo, mutta kyllähä nuo ku tuonne pääkaupunkiseudun ja Turun suuntaan soittelee ni kertoo että on ilo jutella eteläkarjalaisten kanssa”, Juselius myhäilee.

Eteläkarjalaiset tunnetaan ainakin stereotyyppien mukaan iloisina, välittöminä ja puheliaina ihmisinä. Juselius ei asiaa kiistä. Mikäli ei aivan Lappeenrannan klassista grilliherkkua, eli vetyä, satamassa ehditä puraisemaan, Juselius kutsuu käymään vähintäänkin kahvilla Lappeenrannan Rentan toimipisteellä.

 

Studioisäntä:
Simo Vilhunen

Vieras:
Jari Juselius, Toimipisteen esimies – Renta Lappeenranta

Podcastin voit kuunnella sivujemme lisäksi:

Spotify | iTunes | SoundCloud | Google Podcast | Youtube