Skip to content
Sulje

#24 – BAUMA -SPECIAL – JUHO PERÄLÄ JA JARMO NISKALA

Rakennuskoneiden tuoreimmat tuulet valtavilta Bauma-messuilta.

Tässä Renttaaja Podcastin jaksossa palataan tuote- ja hankintapäällikkö Juho Perälän sekä kaluston hallinta- ja kehityspäällikkö Jarmo Niskalan kanssa kolmen vuoden välein järjestettävän megalomaanisen BAUMA-messun tunnelmiin.

Yli 3200 osastoa mutterista dumpperiin tarjosi Rentan kalustospesialisteille hajun siitä, miltä rakennuskoneiden tulevaisuus näyttää. Jos kolme vuotta sitten hybridikoneet olivat se juttu, tällä kertaa kävi selväksi että sähköistyminen on lyönyt itsensä läpi toden teolla.

 

Podcast-vieraaksi olemme saaneet tällä kertaa omien sanojensa mukaan suhteellisen tuoreen renttaajan, Juho Perälän.

”Aloitin tuossa maaliskuussa 2022 tuote- ja hankintapäällikkönä. Hankin Renta Suomelle nostimet, kurottajat, hissit, mastolavat, trukit ja pinkkarit, sekä olen mukana muissakin hankintajutuissa. Olen myös myynnille ja markkinoinnille tukena, eli tuotepäällikkö on siinä se titteli”, Perälä avaa.

Toisen podcast-vieraan Jarmo Niskalan kenttä alkaa karkeasti siitä, kun Perälä on ”saanut hommansa valmiiksi”.

”Kalustonhallinta; vakuuttamiseen, takuuseen, korjaukseen, huoltoon ja muuhun ylläpitoon, kaluston käytön aikaiseen kehittämiseen liittyvät asiat, ja minkälaista käytön aikaista ylläpitoa niillä tulee tulevaisuudessa olemaan – sellaista kenttää yhdessä meidän teknisen päällikön kanssa pyöritetään. Kaluston kehityspäällikön hattu menee päähän kun aletaan puhumaan telematiikasta, ja Rentan sisäisten ohjelmistojen kehittämisestä. Siellä tulee tehtyä yhteistyötä mm TrackUnitin, laitevalmistajien ja tuon meidän oman, rakkaan digiofficen kanssa niiden softien kehittämisessä”, Niskala kertoo.

BAUMAssa kolmatta kertaa vieraillut Perälä kertoo, että valtavalla messualueella on noin 15 Helsingin Messukeskuksen kokoista hallia täynnä näytteilleasettajia. Suurille koneille on sen lisäksi varattu runsaasti ulkotilaa. Megatapahtuma järjestetään kolmen vuoden välein. Se kerää yhteen isot valmistajat sekä alan ihmiset ympäri maailman. Kyseessä on suurin rakennusalan tapahtuma maailmassa, ja yksi suurimmista ammattitapahtumista ylipäätään missään.

 

 

 

”HYVÄ LÄPILEIKKAUS KONEALAN NYKYHETKEEN JA TULEVAISUUTEEN”

 

”Peukalonpään kokoisesta liittimestä kerrostalon kokoiseen dumpperiin – kaikki siltä väliltä on katettu siellä. Tuoterepertuaari näissä kategorioissa on laaja. Moni näytteilleasettaja joutuu ihan viikko- tai kuukausitolkulla rakentamaan osastoa. Se ei tosiaankaan ole vain tämmöinen torstaina osasto pystyyn, viikonloppuna ollaan messuilla ja maanantaina purku”, Niskala valottaa.

Perälä ja Niskala olivat BAUMAssa kuuntelemassa valmistajien hehkutusta ja tapaamassa niin uusia kuin vanhoja tuttuja. Perälä kertoi, että maailmantilanne puhututti, ja oli mielenkiintoista kuulla minkälaisia haasteita materiaalien saatavuus ja koronan aiheuttamat kiemurat olivat saaneet aikaan.

Tästäkin huolimatta renttaajille jäi positiivinen kuva siitä miten paljon kehitystä oli tapahtunut viimeisen kolmen vuoden aikana.

”Selkeästi sähköistyminen ja vety tuli näistä konetuotteista esille. Voiko sanoa, että joka toisella osastolla oli joku uusi sähkökone tai vedyllä toimiva prototyyppi. Sähkötuotteissa ei enää protoja näkynyt, vaan valmistajat jotka olivat sinne sähkötuotteen tuoneet, osasivat sille hintalappua asettaa ja jonkinäköistä suuntaa antavaa toimitusaikataulua laittaa. Toki me tiedetään mikä se tilanne on esimerkiksi autojen toimitusajoissa. Samoista akuista kilpaillaan, joten täytyy laittaa pieni asteriski sinne päivämäärän perään”, Niskala havainnoi.

”Digitalisaatiossa telematiikka puhuttaa. Moni valmistaja tuo omia ratkaisujaan kovasti ilmi”, Niskala lisää.

 

 

”KOLME VUOTTA SITTEN PUHUTTIIN ENSIMMÄISISTÄ HYBRIDEISTÄ”

 

”Kolme vuotta sitten osastoilla hybridit oli se juttu. Sitten oli ensimäisiä konseptikoneita, että tämmöistä sähkökurottajaa voisi tulla. Tänä vuonna ei oikein hybrideistä puhuttu mitään, että kaikilla oli näitä omia sähkökoneitaan. Löytyi yleensä kurottajaa, pikkukaivuria, entistä enemmän akkukäyttöisiä nostimia. Tällaisista perinteisistä dieselmalleista alkaa tulla isompaa ja isompaa konetta akkukäyttöisenä. Myös akkukäyttöisiä maantiivistäjiä löytyi, ja se on omaan silmään mennyt todella paljon eteenpäin se tekniikka. Niissä oli vaihdettava akkuratkaisu vähän kuten käsikoneissa, kuten porakoneissa ja muissa, jossa on myös mennyt tosi pitkälle akkukäyttöisyys. Ei tule äkkiseltään hirveästi mieleen sellaisia käsikoneita, joissa olisi piuha kiinni”, Perälä vertailee tämän vuoden tarjontaa.

Myös latausratkaisut ovat kehittyneet. Perälä kertoo, että koneisiin oli ilmestynyt autoista tuttuja type-2 latauspistokkeita. Hän arvoi, että kehitys saattaa edetä sellaiseen suuntaan että isoista akkupaketeista siirrytään kehittämään latausnopeuksia ja ladattavuutta. Yhteensopivat laturit edesauttavat tätä. Perälä oli lisäksi ilahtunut nähdessään suomalaisen Avantin akkukoneita ja suomalaista kehitystyötä akkujen saralla.

Niskalan näkemys BAUMAssa nähdyn perusteella on, että konealalla vielä haetaan kultaista keskitietä akkujen ja latauspistokkeiden osalta. Avoimeksi jäi vielä, että korvaantuuko yleinen trukkipistoke Type 2:lla vai joissain tapauksissa esimerkiksi CCS-tyypin pikalatauspistokkeella.

”Sähköistyminen oli selvästi lyönyt itsensä läpi, mutta mihin yleinen linja muotoutuu? Se nähdään varmaankin seuraavassa BAUMAssa”

Mitä johtopäätöksiä vedyn suhteen voi vetää? Voivatko vetygeneraattorit tarjota ratkaisun sähköntuotantoon? Mitä mielenkiintoista start up osastolla näkyi? Kenen puuttuminen aiheutti ihmetystä messuvieraissa ja kenen läsnäolo oli puolestaan kasvanut?

Pistä kuunteluun niin tiedät!

 

 

 

Podcastin voit kuunnella sivujemme lisäksi: