Teknologiat

Renta Future TV – Jakso #6

Renta Future TV jakso 6 – teknologiat – rakentamista pelastamassa vai pilaamassa?

”Meillä ei ole digiloikkaa. Me ei loikita mihinkään. Meillä ei ole yhden yön aikana tapahtuvaa vallankumousta.

On sanottu, että rakentaminen on yksi vähiten digitalisoituneita toimialoja. Tämä asia on muuttumassa. Paikoin jopa hyvin nopeasti. Omalta osaltaan tätä on ajanut yhä nopeampi ja kattavampi tietoliikenneverkko.

Renta Future TV:n jaksossa yritämme ottaa selvää siitä, missä tänään ollaan, ja mihin olemme rakentamisen ja konevuokrauksen digitalisaation suhteen matkalla? Mikä digitalisaatiota kiihdyttää ja mikä taas jarruttaa? Miksi toisaalta ”vanhanaikainen” käsin kirjoittaminen pitää edelleen pintansa?

Keskustelu on lämminhenkistä ja ilahduttavan konkreettista. Tulevaisuuden villit visiot maalataan innostuneesti, mutta jalat tiukasti maassa ja tosiasioihin peilaten. Käytännön esimerkkejä irtoaa jokaiselta panelistilta. Asiaa punnitaan niin käyttäjien, teknologian, bisneksen, lainsäädännön kuin oppimisen kannalta.

Voit kuunnella jakson myös podcastina:

Jakson asiantuntijat

Joel Särkkä

Tietohallintojohtaja

Renta Group

”Me ymmärrettiin, että alkuvaiheessa meillä kaverit menee kynän ja paperin kanssa tarkistamaan niitä (palautuvia) koneita. Hetkinen! Hei! Meidänhän pitää rakentaa tähän palautustarkastusprosessi, ja sitten tulee huoltoprosessi.”

-Joel Särkkä, Tietohallintojohtaja – Renta Group

Karin Nars

Puheenjohtaja, IPAF

Toimitusjohtaja, Dinolift

”Teknologian pitää palvella ihmistä. Sen on oltava helppoa käyttää, ja sen on oltava opittavissa siellä työpaikalla, vaikka ei olekaan siihen [oppilaitoksen järjestämää] koulutusta. Hyvä esimerkki on kun meillä investoitiin uuteen laserhitsaus ja -leikkausasemaan. Henkilöt jotka sitä operoivat, kokonaan tietokoneen äärellä, he ovat entisiä hitsareita meillä. Eli heidän työ on muuttunut täysin, mutta lopputulos on sama.”

– Karin Nars, Puheenjohtaja, IPAF / Toimitusjohtaja, Dinolift

Henri Pirkkalainen

Associate Professor

Tampereen Yliopisto

”Ihmisten asenteet ja näkökulmat teknologioihin tulevat järjestään tosi paljon viiveellä. Tosi vaikea jo ihan tutkijaporukan kanssa pysyä kartalla että mitä vaikka esimerkiksi uusimmat iPhonet mahdollistavat. Ne voivat olla aivan pöyristyttäviä, että eikös tämä ollut sitä työtä mitä pari vuotta sitten tehtiin manuaalisesti, tässä oli isoa konsulttiliiketoimintaa, ja nyt tämä on automatisoitu. Voi tehdä 3d-mallinnusta lennosta! Mitä ihmettä?”

-Henri Pirkkalainen, Associate Professor – Tampereen Yliopisto

Jakson juontajat

Korkeushyppääjä Team Renta
Kolmiloikkaaja Team Renta

Katso myös muut jaksot

RFTV #5: Vastuullisuus on hyvää bisnestä

RFTV #5: Vastuullisuus on hyvää bisnestä

Tuoreen tutkimuksen mukaan 99% Suomen suurten yritysten johtajista pitää vastuullisuutta olennaisena. Yli puolet heistä oli myös sitä mieltä, että vastuullisuuden hyödyt ylittävät siihen käytetyt kustannukset.
Asiantuntijat puntaroivat vastuullisuuden ja bisneksen suhdetta unohtamatta kiperiä kysymyksiä kuten; kuka vastuullisuuden edistämisen lopulta maksaa? Ja mitä mahdollisuuksia meillä on viherpesun tunnistamiseen?

RFTV #4: Rakentamisen päästöt

RFTV #4: Rakentamisen päästöt

Tähän asti on kiinnitetty paljon huomiota rakennusten käytön aikaisiin päästöihin. Uusien energiamääräysten myötä uudisrakennuksissa on vain niukasti varaa lisävähennyksille. Päästöjä voidaan karsia myös rakennusten elinkaaren alku- ja loppupäästä – esimerkiksi rakennusmateriaalien valmistuksesta, rakentamisen prosesseista sekä rakennusjätteestä.

RFTV #3: Mistä uudet osaajat?

RFTV #3: Mistä uudet osaajat?

Harva meistä tietää jo nuorena mihin ammattiin haluaa. Rentan tekemän kyselyn perusteella oma työ löytyy monelle ennemminkin sattuman kautta tai sopivan sauman avautuessa. Meillä on samalla sekä pulaa osaajista että iso joukko paikkaansa etsiviä ihmisiä töitä vailla. Miksi näin on, ja mitä sille voitaisiin tehdä? Renta Future TV:n kolmannessa jaksossa näitä teemoja puidaan erityisesti teknisen kaupan ja rakentamisen näkökulmasta. Mukana on jälleen mielenkiintoinen kattaus asiantuntijoita, jokainen hieman eri kulmasta.

RFTV #2: Kenen vastuulla on turvallisuus? – Työturvallisuus

RFTV #2: Kenen vastuulla on turvallisuus? – Työturvallisuus

Toisessa, työturvallisuutta käsittelevässä jaksossa vieraat vaihtavat ajatuksia esimerkiksi rakennusalan vaaralliseksi mielletystä maineesta, turvallisuuden kehittämisen keinoista, välittämisestä, ammattiylpeydestä ja teknisistä ratkaisuista – turvallisuuskulttuuria unohtamatta!

RFTV #1: Future Fleet – Tulevaisuuden koneet

RFTV #1: Future Fleet – Tulevaisuuden koneet

Vieraat ruotivat eri näkökulmista niin koneiden tulevaisuuden käyttövoimia, sekä telematiikan, tekoälyn, Internet-of-Thingsin kuin autonomisten koneiden kaltaisten teknologioiden mahdollisuuksia ja rajoitteita – käytännön esimerkkien kautta.
Yksi juttu voidaan jakson keskustelusta paljastaa; robotit eivät uhkaa meidän työpaikkoja.