Mistä uudet osaajat?

Renta Future TV – Jakso #3

Renta Future TV jakso 3 – Mistä uudet osaajat?

”Työelämä on niin iso osa arkea, että sen pitää olla sellaista mistä nauttii”

Harva meistä tietää jo nuorena mihin ammattiin haluaa. Rentan tekemän kyselyn perusteella oma työ löytyy monelle ennemminkin sattuman kautta tai sopivan sauman avautuessa. Meillä on samalla sekä pulaa osaajista että iso joukko paikkaansa etsiviä ihmisiä töitä vailla. Miksi näin on, ja mitä sille voitaisiin tehdä?

Renta Future TV:n kolmannessa jaksossa näitä teemoja puidaan erityisesti teknisen kaupan ja rakentamisen näkökulmasta. Mukana on jälleen mielenkiintoinen kattaus asiantuntijoita, jokainen hieman eri kulmasta.

Aihepiiri vaikuttaa olevan myös erityisen lähellä juontajamme Kristiinan sydäntä. Kolmiloikkatähti syttyy toden teolla analysoimaan esimerkiksi työn merkityksen esiin tuomista eri medioissa ja yritysten mahdollisuuksia ohjata paikkaansa etsiviä nuoria työelämässä.
Kaikki keskustelijat ovat samoilla linjoilla, että osaajapula ei ratkea millään yksittäisellä toimenpiteellä, vaan ratkaisuihin tarvitaan kaikkia eri tahoja valtiosta oppilaitosten kautta yrityksiin ja työntekijöihin itseensä.

Katso uusin jakso ohesta ja ota osaa keskusteluun. Kuinka sinä lähtisit ratkaisemaan osaajapulaa?

Voit kuunnella jakson myös podcastina:

Jakson asiantuntijat

Ville Koivisto

Toimipisteen esimies
Renta Pirkkala

”Rakennuspuolella on yllättävän paljon naisia. Mutta, se miten sinne saataisiin enemmän naisia, on medianäkyvyys. Että sitä markkinoitaisiin. Kerrottaisiin hienoja tarinoita mitä naiset ovat saaneet aikaiseksi.

Tässä päästään vähän negatiiviseen puoleen, eli rakennusalalla uutiskynnyksen ylittää se, että on hometalo, tai harmaata taloutta. Siellä voisi enemmän olla tarinoita, että on esimerkiksi rakennettu tuollainen hieno Kansiareena (tunnettu myös Nokia Areena) tuohon ihan kohtuu lähelle. Se on melkoinen rakennusurakka, eikä siitä ainakaan vielä ole hirveästi mitään positiivista kuulunut.”

Ville Koivisto, Toimipisteen esimies – Renta Pirkkala

Lauri Leskinen

Johtava asiantuntija
Teknisen Kaupan Liitto

”Meidän yhteiskunnasta ehkä puuttuu sellainen aito arvostus ammatillista koulutusta ja tekemistä kohtaan. Ja se on ikävä asia, koska sillä me saavuttaisimme asioita mitä meidän pitää yhteiskuntaan saavuttaa. Yleinen arvostus on ensimmäinen asia mitä pitäisi lähteä tarkastelemaan – ja ehkä korjaamaan tarvittaessa.”

”Yritysten pitää ymmärtää, että osaajapula on tullut tänne jäädäkseen. Eli yrityksen pitää laittaa oma kotipesä kuntoon, että se kiinnostaa nuoria jotka tulevat työmarkkinoille. Se on hyvää johtamista. Se on postiivista asennetta. Se on palkitsevaa kulttuuria, ja niin edelleen.

Eli yritysten pitää myös ymmärtää oma vastuunsa tästä. Ja hyvin moni yritys on varmasti ymmärtänytkin, mutta vielä löytyy sellaisia – uskaltaisinko sanoa – vanhanaikaisia yrityksiä, jotka olettavat vain, että sieltä koulusta putoaa niitä osaajia, ja sitten ne tulevat meille töihin.”

Lauri Leskinen, Johtava asiantuntija – Teknisen Kaupan Liitto

Joonas Haapakoski

Yhteisöpedagogi

”Tarvitaan henkilökohtaista johtamista. Vähän sama kuin nuoret eivät enää oikein autoritääristä ohjausta ota vastaan, niin ei johtaminenkaan voi olla firmoissa sellaista. Pitää tulla työntekijän luokse ja ohjata sieltä.”

”Vuokratyöfirmassa pystyisit kokeilemaan eri aloja. Jos se tietty ala ei oikein lähdekään, niin pystyt sieltä löytämään kenties sen toisen alan. Se on varmasti siinä vaiheessa, kun alkaa se sun työelämäsi – olet valmistunut jostain, tai kokeilet mikä se sinun alasi onkaan – vuokratyöfirma voi olla silloin oikein hyväkin. Median merkitys on suuri, ja vuokratyön osuus mediasta on aika pieni. Ainakaan itselleni vuokratyö ei ole juuri tullut mediassa vastaan.”

Joonas Haapakoski, Yhteisöpedagogi

Sami Joulamo

Rekrytointipäällikkö
Barona

”Ehkä sitä pitäisi enemmän saada julkisuuteen ja nuorten tietoisuuteen, että minkä verran vuokratyö ja vakityö eroavat. Ne eivät ihan hirveästi eroa. Ja vuokratyön kautta monesti ovi aukeaa työelämään. Sitä kautta saadaan kokemusta. Ja sitä kautta saadaan myös pysyviä työsuhteita.”

”Asiakkaat ovat valmiita sitoutumaan pitkäksi aikaa hyviin kavereihin, tekeviin kavereihin.”

Sami Joulamo, Rekrytointipäällikkö – Barona Rakennus

Jakson juontajat

Korkeushyppääjä
Team Renta

Kolmiloikkaaja
Team Renta

Katso myös muut jaksot

RFTV #6: Teknologiat

RFTV #6: Teknologiat

On sanottu, että rakentaminen on yksi vähiten digitalisoituneita toimialoja. Tämä asia on muuttumassa. Paikoin jopa hyvin nopeasti. Omalta osaltaan tätä on ajanut yhä nopeampi ja kattavampi tietoliikenneverkko.

Renta Future TV:n jaksossa yritämme ottaa selvää siitä, missä tänään ollaan, ja mihin olemme rakentamisen ja konevuokrauksen digitalisaation suhteen matkalla? Mikä digitalisaatiota kiihdyttää ja mikä taas jarruttaa? Miksi toisaalta ”vanhanaikainen” käsin kirjoittaminen pitää edelleen pintansa?

RFTV #5: Vastuullisuus on hyvää bisnestä

RFTV #5: Vastuullisuus on hyvää bisnestä

Tuoreen tutkimuksen mukaan 99% Suomen suurten yritysten johtajista pitää vastuullisuutta olennaisena. Yli puolet heistä oli myös sitä mieltä, että vastuullisuuden hyödyt ylittävät siihen käytetyt kustannukset.
Asiantuntijat puntaroivat vastuullisuuden ja bisneksen suhdetta unohtamatta kiperiä kysymyksiä kuten; kuka vastuullisuuden edistämisen lopulta maksaa? Ja mitä mahdollisuuksia meillä on viherpesun tunnistamiseen?

RFTV #4: Rakentamisen päästöt

RFTV #4: Rakentamisen päästöt

Tähän asti on kiinnitetty paljon huomiota rakennusten käytön aikaisiin päästöihin. Uusien energiamääräysten myötä uudisrakennuksissa on vain niukasti varaa lisävähennyksille. Päästöjä voidaan karsia myös rakennusten elinkaaren alku- ja loppupäästä – esimerkiksi rakennusmateriaalien valmistuksesta, rakentamisen prosesseista sekä rakennusjätteestä.

RFTV #2: Kenen vastuulla on turvallisuus? – Työturvallisuus

RFTV #2: Kenen vastuulla on turvallisuus? – Työturvallisuus

Toisessa, työturvallisuutta käsittelevässä jaksossa vieraat vaihtavat ajatuksia esimerkiksi rakennusalan vaaralliseksi mielletystä maineesta, turvallisuuden kehittämisen keinoista, välittämisestä, ammattiylpeydestä ja teknisistä ratkaisuista – turvallisuuskulttuuria unohtamatta!

RFTV #1: Future Fleet – Tulevaisuuden koneet

RFTV #1: Future Fleet – Tulevaisuuden koneet

Vieraat ruotivat eri näkökulmista niin koneiden tulevaisuuden käyttövoimia, sekä telematiikan, tekoälyn, Internet-of-Thingsin kuin autonomisten koneiden kaltaisten teknologioiden mahdollisuuksia ja rajoitteita – käytännön esimerkkien kautta.
Yksi juttu voidaan jakson keskustelusta paljastaa; robotit eivät uhkaa meidän työpaikkoja.