Tulevaisuuden koneet

Renta Future TV – Jakso #1

Renta Future TV jakso 1 – Future Fleet

”Nyt ollaan murroksen partaalla”

Mitä tulee mieleen, kun puhutaan tulevaisuuden rakennuskoneista? Tuleeko älykkäistä koneista kohta autonomisia? Operoidaanko pyöräkuormaajaa kymmenen vuoden päästä öljyn, sähkön vai vedyn voimalla? Onko jokainen porakone kohta netissä? Ja kenties kaikista mielenkiintoisin kysymys lienee; kuka tämän kaiken maksaa?

Renta Future TV on kuusiosainen keskusteluohjelma, jossa pöydälle nostetaan rakentamisen ja konevuokrauksen tulevaisuuden kiintoisimmat ja kiperimmät kysymykset.

Vieraat ruotivat eri näkökulmista niin koneiden tulevaisuuden käyttövoimia, sekä telematiikan, tekoälyn, Internet-of-Thingsin kuin autonomisten koneiden kaltaisten teknologioiden mahdollisuuksia ja rajoitteita – käytännön esimerkkien kautta.

Yksi juttu voidaan jakson keskustelusta paljastaa; robotit eivät uhkaa meidän työpaikkoja. 

Voit kuunnella jakson myös podcastina:

Jakson asiantuntijat

Toni Garcia

Product Specialist
Volvo CE

”Volvollahan on jo itseohjautuvia, autonomisia dumppereita. Niitä on SSAB:n kanssa tehty hiilineutraalista teräksestä. Niitä on Eskilstunassa, Volvon asiakaskeskuksessa, ja niitä on myös työmailla testissä. Kaupallisia ne on jo ihan lähitulevaisuudessa. Etäohjattavia koneita on myös nähty jo, BAUMA-messuilla, jolloin kuljettaja istuu penkissä ja kone tekee töitä jossain tuolla toisella puolella maapalloa.” 

Toni Garcia, Product Support Specialist – Volvo CE Finland (https://www.volvoce.com/suomi/fi-fi/)

Jarmo Niskala

Kaluston hallinta- ja kehityspäällikkö
Renta Suomi

”Jos ajatellaan tulevaisuudessa vetyä, on meillä ehkä muna-kana -ongelma. Pitääkö ensin tulla kaluston ja sitten vasta infra? Vai ensin infran ja sitten vasta kaluston? Sähkö on siinä mielessä etulyöntiasemassa, että meillä on jo hyvin laaja infra, erityisesti kaupungeissa, joissa rakentamista paljon tehdään.” 

Jarmo Niskala, Kaluston hallinta- ja kehityspäällikkö – Renta Suomi 

Juho Perälä

Tuote- ja hankintapäällikkö
Renta Suomi

”(Työtä suorittavien robottien lisäksi) on tulossa paljon sellaisia ominaisuuksia – kuten nostimissa automaattitasauksia – jotka helpottavat käyttäjää.”

Juho Perälä, tuote- ja hankintapäällikkö – Renta Suomi

Jyrki Martikainen

CEO
Hilti Finland

” Meidän ei pidä alkaa luomaan dataa siksi että meillä on teknologiset mahdollisuudet luoda dataa. Siitä ei saa tulla se juttu että ruvetaan luodaan dataa, vaan alusta asti pitää olla selkeä se käyttökohde; mikä on käytännön tilanne missä tämä data auttaa, ja nimenomaan sitä loppukäyttäjää?

Laitetaan piikkariin telematiikka. Me tiedetään sen jälkeen – liikkuuko se? Eihän sillä tiedolla tee mitään, ennen kuin siinä on yhdistetty palvelu; Renta ilmoittaa, teillä on täällä piikkari, joka ei ole liikkunut kolmeen päivään. Tai kun Hilti vetää sen yhteen; teillä on 70 piikkaria, jotka ovat keskimäärin 10% käyttöasteella, miksi teillä on 70 piikkaria? Tai että tuo akku hajoaa viikon päästä, voinko tulla vaihtamaan sen nyt? 

Tälle tasolle meidän pitää pystyä se viemään.”

Jyrki Martikainen, toimitusjohtaja – Hilti Suomi (https://www.hilti.fi/

Jakson juontajat

Korkeushyppääjä
Team Renta

Kolmiloikkaaja
Team Renta