Rakenna ja remontoi vuokratyökaluilla ja koneilla

Etenkään isoja ja kalliita koneita, joita tarvitaan vain vähän, on turha ostaa omaksi.

Teksti: Anu Välilä

Remonteissa tarvitaan paljon työkaluja ja koneita, mutta harvalla on remonttivälineitä joka lähtöön. Jos poraa, sirkkeliä, alumiinitikastelinettä tai nostinta tarvitsee vain kerran, sellaista on turha hankkia omaksi. Kannattava ja ympäristöystävällinen vaihtoehto on vuokrata tarvittavat välineet.

Kodin remonteissa tarvitaan remontista riippuen erilaisia työkaluja ja -koneita. Jos omasta takaa ei löydy remontointiin tarvittavia laitteita ja niille on vain harvoin käyttöä, vuokraaminen on varteen otettava ja kustannustehokas vaihtoehto.

Konevuokraamosta löytyy laaja tarjonta kalustoa jokaiseen työvaiheeseen, eivätkä työkalut jää remontin jälkeen tarpeettomina kotinurkkiin. Kysyimme Renta Oy:n Turun toimipisteen aluemyyntipäälliköltä Sampsa Leinoselta, miten laitevuokraamo palvelee pienrakentajia ja kodinremontoijia.

Milloin työkalujen vuokraaminen kannattaa?

Laadukkaan koneen ostaminen on kallista ja se nostaa remonttikuluja huomattavasti. Erityisesti silloin, jos koneen tarve on kertaluonteinen ja sen käyttö on lyhytaikaista, on vuokraaminen järkevä vaihtoehto. Tällöin ei tarvitse miettiä laitteen huoltoa ja varastointia.

Vuokraamossa on tarjolla ammattikäyttöön suunnitellut tuotteet, jotka ovat aina huollettuja ja käyttövalmiita. Vuokraaja saa tarpeisiinsa sopivan koneen ja ammattilaisen opastuksen koneen käyttöön. Ja jos vuokralaitteen kanssa tulee ongelmia tai siinä ilmenee vikaa, onnistuu koneen vaihto heti ilman keskeytyksiä. Kaikkea ei myöskään tarvitse omistaa ja vuokraaminen puoltaa sitä. Vuokraaminen on kiertotaloutta parhaimmillaan. Vuokrakoneen elinkaari on pitkä, yhdellä koneella on useita vuokraajia sen käyttöiän aikana.

Kuinka hyvin vuokrausmahdollisuus tunnetaan?

Suomalaiset ovat perinteisesti ajatelleet, että kaikki pitää omistaa, mutta asenteet ovat muuttumassa ja jakamistalous yleistynyt. Vuokrausmahdollisuus tunnetaan jo aika hyvin ja vuokraaminen on lisääntynyt. Se näkyy muun muassa siinä, että vuokrausyrityksiä on tullut lisää viime vuosina.

Työkaluja ja koneita voi vuokrata tarvittavaksi ajaksi – vaikka vain päiväksi.

Minkälaisia koneita ja työkaluja voi vuokrata?

Ihan kaikenlaisia koneita ja työkaluja, mitä pienemmissä ja isommissa remonteissa ja rakennushommissa tarvitaan. Kodinremontoijat vuokraavat yleensä käsityökoneita, kuten porakoneita, poravasaroita, paineilmanaulaimia, valaisimia, lämmityskalustoa, erilaisia hiomakoneita ja sirkkeleitä. Kiinteistön julkisivun ja puutarhan kunnostamista varten meillä on henkilönostimia, alumiinitelineitä, kaivureita, pieniä kuormaajia, maantiivistäjiä ja nurmikkojyriä.

Mitä työkaluja kannattaa vuokrata?

Työkohteen mukaan, mutta kaikkien koneiden vuokraamista kannattaa harkita. Pienrakentajalle meiltä löytyy laitteita porakoneesta lattiahiomakoneeseen ja listasirkkelistä laminaattileikkuriin. Laitteen saa vuokralle niin pitkäksi ajaksi kuin on tarvetta, vaikka vain yhdeksi päiväksi.

Mitä vuokraus maksaa?

Koneiden vuokraaminen on huomattavasti edullisempaa kuin vastaavien koneiden omistaminen. Hintaan vaikuttaa se, onko kyseessä lyhyt- vai pitkäaikainen vuokrasopimus. Päivähinta laskee jo kahden päivän vuokrauksessa ja kuukausivuokralle on oma, edullisempi hinta. Otetaan esimerkiksi vaikka yleisimmin pintaremontissa tarvittava työkalu eli porakone. Akkuporakoneen vuokraushinta latauslaitteen kanssa on 13,95 €/päivä. Verkkosivuiltamme löytyy vuokraushinnasto, josta voi katsoa sopivaa konetta ja sen vuokrahintaa. Muutamilla kympeillä vuokraa jo tarvittavat laitteet.

Miten vuokraaminen tapahtuu?

Rentalla on Suomessa kattavasti 25 toimipistettä ja olemme halunneet tehdä vuokraamisen mahdollisimman vaivattomaksi. Paikallinen ammattilainen opastaa laitevalinnoissa ja löytää tarpeeseen sopivimman työkalun. Meiltä löytyy myös kuljetus- ja asennuspalvelut. Mm. telinevuokrauksessa luotetaan usein ammattilaisiin ja ostetaan palvelu avaimet käteen -periaatteella. Näin vuokraaja voi keskittyä omaan projektiinsa. Suosittelen ottamaan rohkeasti yhteyttä ja kysymään. Ratkaisu laitetarpeeseen on vain soiton, sähköpostin tai yhden käynnin päässä. Kartoitamme, minkälaista remonttia asiakas on tekemässä ja minkälaisia työkaluja häneltä itseltään löytyy. Tarvittaessa annamme laiteopastusta.

Kuka on vastuussa, jos työkalu hajoaa käytössä tai se varastetaan?

Vuokraaja vastaa laitteesta eli hän on korvausvelvollinen, jos laite hajoaa tai katoaa. Näin käy vain harvoin. Vuokralaitteisiin on tällaisia tapauksia varten saatavilla laiteturva. Varsinkin isoissa koneissa se on asiakkaan etu.

Mikä on renta easy?

Renta Easy on sovellus, jonka avulla asiakas voi vuokrata ja hallita kalustoa. Käyttäjä pystyy helposti tarkistamaan päivittäiset ja kuukausittaiset kalustokustannukset sovelluksella. Lisäksi sovelluksen avulla pystyy tarkastelemaan kalustoa työmaittain. Täten projektin hallinta on helpompaa, kun asiakas tietää missä kalusto on vuokralla ja kuinka paljon se kustantaa vuokraajalle.

Renta Easy mahdollistaa myös vuokrakaluston tilaamisen työmaalle, kaluston palauttamisen sekä huolto- ja tankkauspalvelun tilaamisen. Sovelluksen avulla asiakas pystyy myös tarkastelemaan saatavilla olevaa kalustoa toimipisteittäin ympäri Suomea. Renta Easy -sovellus on ladattavissa AppStoresta tai Google Play -kaupasta. Sovellusta voi käyttää myös osoitteessa www.rentaeasy.fi.

Remonteissa tarvitaan koneita ja työkaluja, joita ei kannata lähteä ostamaan. Vuokraamalla käyttöönsä saa aina huolletun ja toimivan koneen.

HUOM! Isommissa kodin remonteissa tarvittavat betonimyllyt ja erilaiset imurit saa vuokrattua muutamalla kympillä.

Työkalujen vuokraus – huomioi nämä asiat

 

1. KARTOITA TARPEET

Projektin alkajaisiksi pitää kartoittaa työkalut, joita tarvitsee. Netistä ja työkaluvuokraamoista saa vinkkejä eri työvaiheiden vaatimista työvälineistä, ja puutteet huomaa viimeistään remontin aikana. Osa löytyy luultavasti omasta takaa. Loput on ostettava, vuokrattava tai lainattava.

2. KANNATTAAKO VUOKRATA VAI OSTAA?

Aina ei ole helppo arvioida, kannattaako jokin väline ostaa vai hakea konevuokraamosta. Periaatteessa on järkevää ostaa välineitä, joita tarvitsee usein. Toisaalta, onko omistaminen enää nykypäivää. Kannattaa laskea, kuinka pitkäksi aikaa tarvitsee työkalun ja sitten selvittää konevuokraamosta laitteen vuorokausivuokra. Jos vuokra lähentelee työkalun ostohintaa, voi olla järkevämpää ostaa. Työvälineen voi aina myydä projektin jälkeen, mikä pienentää kustannuksia. Toisaalta vuokraamisella välttyy turhan tavaran ostamiselta ja varastoimiselta. Vuokraaminen on kiertotaloutta parhaimmillaan, ja vuokraamalla saa aina ehjät koneet käyttöön.

3. SUUNNITTELE JA KÄYTÄ TEHOKKAASTI

Jos päättää vuokrata laitteen, sillä kannattaa tehdä pitkää päivää. Etukäteen on hyvä suunnitella, milloin laitetta tarvitaan ja kuinka pitkäksi aikaa. Hyvä esimerkki on vaikka kaivuri tai lattiahiomakone. Päivän tai viikonlopun aikana koneella voi yrittää tehdä kaiken tarpeellisen, jotta vuokraamoon ei tarvitse lähteä toistamiseen.

TOP 10 SUOSITUIMMAT VUOKRAKONEET JA -TYÖKALUT

1. AKKUKÄYTTÖISET TYÖKALUT, kuten porakoneet, poravasarat, ruuvin- ja mutterinvääntimet ja piikkauskalusto. Esimerkiksi akkuporakone + latauslaite 14,64 €/päivä.

2. HIOMAKONEET JA JYRSIMET.

Monipuolisesta valikoimasta löytyy niin käsikäyttöiset hiomakoneet ja jyrsimet kuin myös vaativaan ammattikäyttöön tarkoitetut lattianhiomakoneet ja jyrsimet. Koneet soveltuvat erilaiseen hiomatyöhön riippuen siitä mitä alustaa tai paperia käytetään ja mitä halutaan hioa tai jyrsiä. Esimerkiksi parketinhiomakone 84,63 €/päivä.

3. NAULAUS JA KIINNITYSKALUSTO.

Valikoimasta löytyvät niin paineilmanaulaimet kuin erilaiset impulssinaulaimet ja panosnaulaimet sekä monipuolisen valikoiman erilaisia akkukäyttöisiä naulaimia. Akkukäyttöiset naulaimet antavat esimerkiksi listoittajalle ja paneelin asentajalle letkuista vapaan, rajoittamattoman liikkumismahdollisuuden työtä tehdessä. Esimerkiksi viimeistelynaulain 19,53 €/päivä.

4. SAHAT, SIRKKELIT JA LEIKKURIT

Valikoimassa sahat ja leikkurit eri materiaaleille: asfaltti, puu, tiili, betoni ja metalli. Sahat ja leikkurit sähkökäyttöisenä kuin myös akkukäyttöisenä. Esimerkiksi työmaasirkkeli 19,53 €/päivä ja laminaattileikkuri 16,28 €/päivä.

5. SIIVOUS- JA PESUKALUSTO

Erilaiset alipaineistajat, imurit ja painepesurit. Esimerkiksi vesi-imuri 40,10 €/päivä.

6. BETONIMYLLYT

Esimerkiksi betonimylly 22,79 €/päivä.

7. PERÄKÄRRYT JA KULJETUSVAUNUT

Esimerkiksi peräkärry 32,55 €/päivä.

8. HINATTAVAT NOSTIMET

Alkaen 146,48 €/päivä.

9. ASENNUS- JA ALUMIINIPYÖRÄTELINEET

Alkaen 16,28 €/päivä.

10. TÄRYLÄTKÄT

Alkaen 32,55 €/päivä.

Renta Group Oy

Renta Group Oy on suomalainen vuonna 2016 toimintansa aloittanut rakennuskoneita ja -laitteita vuokraava yhtiö. Renta toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa ja Tanskassa yli 850 työntekijän voimin 84 toimipaikan verkostolla. Vuokrattavan kaluston tarjoama kattaa laajasti työmailla käytettävät koneet ja laitteet sekä niihin liittyvät palvelut. Rakennuskoneiden lisäksi yhtiö tarjoaa työmaatilat, teline- ja sääsuojauspalvelut sekä rakentamiseen liittyvät työmaapalvelut.